Meteen naar de inhoud

Zonder eigen geld een huis kopen?

U heeft uw droomhuis gevonden. In gedachten heeft u het huis al helemaal ingericht, maar tegelijkertijd heeft u te weinig spaargeld om de woning daadwerkelijk te kunnen kopen. Zijn er manieren om het huis toch te kunnen kopen, zonder eigen geld? Als onafhankelijk financieel adviseur in Amsterdam leggen we het u graag nauwkeurig uit.

Wat zijn de mogelijkheden?

Helaas heeft u in de meeste gevallen echt eigen geld nodig om in te leggen en een woning te kopen. Dit komt vooral door de kosten die bovenop de vraagprijs voor de woning gevraagd worden (zoals de kosten koper). De kosten koper mogen niet meegefinancierd worden bij de hypotheek, dit mag namelijk maximaal 100% van het aankoopbedrag zijn. De ongeveer 6% kosten koper moeten dus uit eigen zak voldaan worden.

Spaargeld als bescherming

Dit is niet voor niks. Er wordt niet om eigen geld gevraagd om u dwars te zitten. Het is een soort bescherming vanuit de bank en de overheid. Ze proberen iedereen te beschermen door ervoor te zorgen dat de woonlasten betaald kunnen worden of te voorkomen dat de woning “onder water” komt te staan. Als de woning minder kost dan de hypotheek is, dan kunt u met een restschuld achterblijven wanneer de woning verkocht wordt.

Overbieden op koopprijs

Dit maakt ook dat het verstandig is om op te passen met overbieden op huizen. Op dit moment is de vraag naar een woning groter dan het aanbod van woningen, en zijn mensen steeds meer bereid om te overbieden. In enthousiasme kunt u ervoor kiezen om daarin mee te gaan en ook te overbieden. Dit brengt een risico met zich mee, vooral wanneer u weinig of geen eigen geld kunt inbrengen. De taxatiewaarde van de woning is namelijk het maximale bedrag waarover een hypotheek mag worden afgesloten. Als de taxatie lager uitvalt dan het door u geboden bedrag, heeft u dus nóg meer eigen geld nodig om de woning te kunnen kopen.

Eigen geld aantrekkelijker voor koper én verkoper

Eigen geld is niet alleen aantrekkelijk voor uzelf omdat u dan een lagere hypotheek heeft en daardoor lagere maandlasten. Ook voor de verkoper is uw eigen geld een groot voordeel. Hierdoor heeft de verkoper meer zekerheid over uw financiering op het moment dat u een bod onder voorbehoud doet.

Een huis kopen zonder eigen geld

Er zijn echter wel mogelijkheden om een huis te kopen zonder eigen geld. Er zijn grofweg drie opties:

Belastingvrije schenking van uw ouders

Ouders mogen een bedrag belastingvrij schenken (in 2021 is dit maximaal €105.302), dit geldbedrag kan als eigen geld ingebracht worden bij het kopen van een woning. Er gelden wel een aantal voorwaarden voor deze schenking. Het is verstandig om dit van tevoren goed uit te zoeken.

Lening naast hypotheek

In sommige gevallen is het mogelijk om een lening af te sluiten naast uw hypotheek. Hiervoor geldt, dat dit alleen mogelijk is wanneer u, op basis van uw inkomen, een veel hogere hypotheek zou kunnen krijgen dan op basis van de woning verkregen kan worden. Als u bijvoorbeeld op basis van uw inkomen een maximale hypotheek van €350.000 kunt afsluiten, maar de taxatiewaarde van de woning €250.000 is, dan zou u een lening af kunnen sluiten waarmee bijvoorbeeld de kosten koper voldaan kunnen worden.

Ouders meetekenen

Bij ons kunnen ouders hun kinderen helpen met de lening voor een woning. Omdat het mogelijk is om het tijdelijke inkomenstekort op te vangen door ouders mee te laten tekenen voor het bindend aanbod.

Meer informatie kopen zonder eigen geld

Ga gerust met ons in gesprek over de mogelijkheden indien u geen eigen geld heeft en toch een woning wilt kopen. Hierbij kan een hypotheekadviseur meerwaarde hebben.