Meteen naar de inhoud

Werkgeversverklaring voor hypotheek

Een werkgeversverklaring is één van de belangrijkste documenten bij het aanvragen van een hypotheek, zodra je een huis hebt gekocht. De volgorde van een huis kopen en een hypotheek aanvragen wijkt in Nederland behoorlijk af ten opzichte van landen om ons heen. Je zou verwachten dat je geld moet hebben om iets te kopen. Maar een woning koop je eerst en pas dan ga je de hypotheek aanvragen. Toch is het niet zo raar als het lijkt. Het huis kun je kopen onder ontbindende voorwaarden van financiering. Dat betekent dat je de tijd krijgt om een hypotheek te zoeken. De termijn spreek je af met de verkoper(s). Om de hypotheek aan te vragen, moet je nogal wat papieren overleggen; waaronder een werkgeversverklaring. Een ingewikkeld document, dat voor veel problemen zorgt. Maar kan dat ook anders?

Werkgeversverklaring zorgt voor irritatie

Een werkgeversverklaring wordt ingevuld door de werkgever. Hiermee toon je aan dat je een bestendig inkomen hebt. Toch gaat het invullen vaak fout. Banken zijn zeer streng als het aankomt op het aanleveren van het document. Zo moet de verklaring voldoen aan een actuele standaard en met één kleur pen zijn ingevuld. Dit gaat niet goed als je leidingevende een ander is dan het hoofd personeelszaken.

Werkgeversverklaring zorgt voor vertraging

De werkgeversverklaring gaat gemiddeld drie keer terug naar de werkgever voordat deze is goedgekeurd. Het meerdere keren aanleveren levert naast extra werk ook vertraging, frustratie en irritatie op voor zowel de aanvrager, werkgever als de hypotheekadviseur.

Inkomensverklaring als alternatief voor werkgeversverklaring bij hypotheek

Steeds meer banken accepteren als alternatief voor de werkgeversverklaring de Inkomensverklaring. Via mijnuwv.nl kun je gratis een document downloaden waarop je loon- en werkgeversverleden staat. Dat kan je met één druk op de knop mailen naar de hypotheekadviseur. Deze kan met een speciale tool het zogeheten toetsinkomen vaststellen. Dit inkomen is van belang om te bepalen hoeveel je kunt lenen.

Voor- en nadelen Inkomensverklaring

Helaas wordt nog niet door alle banken de Inkomensverklaring geaccepteerd. Bovendien valt het inkomen in sommige gevallen lager uit dan op de werkgeversverklaring, doordat recente salarisverhogingen niet worden meegenomen. Mocht je hypotheek op basis van de inkomensverklaring niet haalbaar zijn, dan kun je altijd nog een werkgeversverklaring aanvragen. Maar vooralsnog bespaart het klant en hypotheekadviseur veel hoofdbrekers.