Meteen naar de inhoud

Waarom een testament voor senioren?

In een testament kun u vast laten leggen wat er met uw erfenis gebeurt en hoe deze verdeeld moet worden onder uw erfgenamen. Bent u op leeftijd en heeft u nog geen testament? Dan is het verstandig om deze te laten opstellen. Bij ProFinance zijn we van mening dat elke senior een testament kan gebruiken. Daarom bieden wij u graag een gratis adviesgesprek aan om uw persoonlijke situatie te bespreken.

Wat is een testament?

Een testament is een notariële akte waarin wettelijk wordt vastgelegd wie uw erfgenamen zijn en wat zij erven. Ook kunt u rekening houden met toekomstige situaties (wat gebeurt er als mijn partner hertrouwt) of wettelijke erfgenamen onterven. Uw nalatenschap wordt afgehandeld door een exectueur. Ook dit laat u vastleggen in het testament. Een executeur kan één van de erfgenamen zijn, zoals een familielid of een goede vriend, of de notaris. Het is ook mogelijk om meerdere exectueurs aan te wijzen.  

Wanneer laat u een testament opstellen?

Veel mensen laten een testament opstellen zodra zij gaan trouwen. Toch doet lang niet iedereen dat. Immers, u bent dan nog jong en uw overlijden lijkt nog zo ver weg te zijn. Anderen laten een testament opstellen wanneer zij kinderen of kleinkinderen krijgen. Het is verstandig om bij belangrijke levensveranderende momenten stil te staan bij het vermogen dat u heeft. Wanneer u hier zelf geen afspraken over laat vastleggen, dan bepaalt de wet wat er met uw vermogen gebeurt. Dat geldt voor uw spaargeld en schulden, maar ook voor uw koopwoning en dierbare goederen. 

Waarom moet een senior een testament laten opstellen?

Zonder testament bepaalt de wet wie uw erfgenamen zijn. De wettelijke erfgenamen zijn verdeeld in vier groepen: uw partner en (klein)kinderen, uw ouders en uw broers/zussen, uw grootouders, uw overgrootouders. Wanneer er in de eerstegenoemde groep geen erfgenamen zijn, dan erft de tweede groep, enzovoorts. De erfgenamen bepalen vervolgens samen wat de verdeling van uw erfenis wordt. Wanneer er geen wettelijke erfgenamen zijn, dan gaat uw erfenis naar de staat. Wilt u zelf bepalen wat er met uw erfenis gebeurt, bepaalde erfgenamen aanwijzen of onterven of vastleggen welke persoon uw erfenis regelt? Zorg dan dat u op tijd een testament laat opstellen.  

Meer weten? Schrijf u in voor onze gratis vrijblijvende lezing online! Of maak een afspraak met een specialist!