fbpx

Verhuurhypotheek en rendement maken

Rendement maken met een verhuurhypotheek is nog niet bij iedereen bekend. Terwijl een woning kopen als investering op dit moment helemaal geen slecht idee is. Denk maar aan de lage rente op je spaargeld en de hoge belastingheffing. Daarbij opgeteld inflatie, en je geld wordt steeds minder waard. Maar wat zijn de risico’s om een extra woning te kopen voor verhuur? En hoe ga je dat allemaal regelen? In dit artikel lees je wat een Verhuurhypotheek precies is, hoe je deze berekent en hoe je rendement maakt.

Wat is een verhuurhypotheek?

Het woord zegt het al: je koopt een woning om deze te gaan verhuren. Deze hypotheekvorm heeft als voorwaarde dat je er niet zelf gaat wonen. Dit geldt ook andersom: met een normale hypotheek mag je je huis niet verhuren. Lees de hypotheekakte van de notaris er maar eens op na en zoek naar het ‘huurbeding‘.

Een Verhuurhypotheek sluit je af als je een woning ziet als investering voor later. Bijvoorbeeld voor de kinderen die in Amsterdam gaan studeren. Zo hoeven ze niet naar een studentenkamer te zoeken. Of je verhuurt aan ‘expats’ voor direct rendement op je geld.

Een verhuurhypotheek berekenen

Met het berekenen van de verhuurhypotheek wordt er nagenoeg altijd rekening gehouden met de huurinkomsten die je gaat ontvangen. Het inkomen dat je op dit moment verdient moet minimaal € 30.000 euro bruto per jaar zijn wil je in aanmerking komen voor de Verhuurhypotheek.

Rente verhuurhypotheek

Zoals je kunt verwachten is de rente van de Verhuurhypotheek hoger dan die je kunt krijgen wanneer je een hypotheek afsluit voor je eigen woning. Maar de voorwaarden zijn soepeler. Zo mag 50% van de hypotheek aflossingsvrij zijn. Afhankelijk van welke verhuurhypotheekvoorwaarden je nodig hebt en welke rentevasteperiode je kiest, kan er een inschatting gedaan worden welke rente er voor jou gaat gelden.

Om te bezien of investeren in een verhuurde woning direct rendement oplevert, is de vuistregel; hoe meer eigen geld je erin steekt hoe hoger het rendement.

Rekenvoorbeeld: sparen vs. verhuren

Wat voor rendement kan ik halen op een verhuurde woning met deels eigen geld en deels een Verhuurhypotheek?

Echtpaar of fiscaal partnersSpaarrekeningVerhuurhypotheek
Startkapitaal€ 150.000€ 150.000
Huurinkomsten€ 21.000
Belasting box III€ 589€ 746
Rente 0,1% per jaar€ 150
Verhuurhypotheek jaarlasten€ 7.560
Vermogen 1 januari€ 150.000€ 150.000
Vermogen 31 december€ 149.561€ 162.694
Netto rendement-/- 0,22%8,5%

Hoeveel woningen kan je bezitten?

De meeste geldverstrekkers willen dat je niet meer dan 4 woningen bezit. Indien je meer dan 4 woningen in je bezit hebt, wordt je gezien als professional en niet meer als consument. Ook dan zijn er mogelijkheden. Laat je ook in dat geval goed voorlichten door een adviseur die vastgoedportefeuilles beheert.

Hypotheek omzetten

Het is verstandig om je huidige hypotheek om te zetten als je een nieuwe woning koopt en uw huidige appartement wilt behouden voor voor verhuur. Toch zul je in je omgeving andere geluiden horen. Het niet omzetten van de hypotheek kan gevolgen hebben als ‘de bank’ erachter komt. Waarom? Omdat in de voorwaarden staat dat verhuur niet is toegestaan zonder goedkeuring van de bank. Gedwongen verkoop met verhaal van alle kosten op jou, kan het gevolg zijn.

Kan je overal een woning kopen en deze financieren met een investeringshypotheek?

De geldverstrekker bepaalt of een woning in aanmerking komt voor verhuur. Dit doen ze door een onafhankelijke taxatie te laten opstellen. Hierin wordt tevens de maximale te verwachten huur vermeld.

Aanbieders van de Verhuurhypotheek

Op dit moment zijn de volgende aanbieders van de Verhuurhypotheek:

Dynamic Credit

NIBC

Lloyds

RNHB

ING

Woonfonds

Nationale Nederlanden

Handelsbanken

Delen wordt gewaardeerd......