Meteen naar de inhoud

Tips voor het aanvullen van uw pensioen

Wanneer u met pensioen gaat, krijgt u een AOW-uitkering en vaak ook werknemerspensioen (wanneer u in loondienst gewerkt heeft of werkt). Toch blijkt het werknemerspensioen niet altijd geregeld te zijn. Gaat u genoeg pensioen krijgen om alle kosten te dekken? Hieronder leest u een aantal manieren om uw pensioen aan te vullen.

Pensioenproducten

Met pensioenproducten kunt u op dit moment al regelmatig wat geld opzij zetten voor uw pensioen. Bij pensioenproducten kunt u denken aan een spaar- of beleggingsrekening, of een lijfrenteverzekering. Deze producten kunnen als aanvulling dienen op uw werknemerspensioen. Jaarlijks of maandelijks stort u dan geld in het product. Wanneer u kunt aantonen dat u een pensioentekort heeft, dan is deze inleg aftrekbaar bij de belastingaangifte. Uiteindelijk moet het geld gebruikt worden om een pensioenuitkering te kopen. Over het bedrag dat u ontvangt wanneer uw pensioen ingaat, betaalt u belasting.

Koopsompolis

Dit is een lijfrenteverzekering, maar dan in een andere vorm. Er wordt vaak eenmalig een bedrag gestort (hoewel het ook mogelijk is om later nog geld bij te storten). De verzekeraar of bank belegt dit geld en vervolgens kunt u met dit geld een uitkering kopen op uw pensioendatum. Laat u van tevoren goed adviseren over een koopsompolis. De belastingvoordelen die voor lijfrentes en bankspaarrekeningen gelden, gelden ook voor een koopsompolis.

Beleggen en sparen

U kunt ook zelf gaan beleggen of sparen voor uw pensioen. In principe heeft u dan altijd toegang tot het geld. In box 3 moet er wel jaarlijks belasting betaald worden over uw beleggingen en spaargeld, als uw vermogen boven een bepaalde drempel uitkomt. Het bedrag dat u aan belasting moet betalen hangt af van uw vermogen.

Aflossen hypotheek

Bij een (deels) aflossingsvrije hypotheek kunt u ervoor kiezen om meer af te lossen. Hierdoor worden de woonlasten lager en heeft u later minder inkomsten nodig om uw uitgaven te dekken. Er hoeft geen rente meer betaald te worden over het bedrag dat al afgelost is. De renteaftrek bij de belastingaangifte daalt in dat geval wel.

Pensioenregeling bij werkgever

Er is geen aanvullend pensioen geregeld voor ongeveer 1/10e van de werknemers. U kunt er altijd voor kiezen om hierover in gesprek te gaan met uw werkgever. Zorg voor draagvlak bij de rest van het personeel (de Ondernemingsraad is hiervoor een goede ingang).

Verzilveren van de overwaarde van uw huis

U kunt overwegen om uw huis te verkopen als het huis meer waard is dan de hypotheekschuld. In dat geval komt de overwaarde vrij, wat u kunt gebruiken voor een nieuwe woonruimte én om uw pensioen aan te vullen. Er zijn ook mogelijkheden om de overwaarde te gebruiken zonder dat het huis verkocht wordt. Een financieel adviseur kan u hierover adviseren.

Werken tijdens pensioen

Als de inkomsten uiteindelijk te weinig blijken op het moment dat u met pensioen gaat, dan kunt u ook (deels) blijven werken. Voor uw andere inkomsten heeft dit geen gevolgen. Wel betaalt u inkomstenbelasting over het bedrag dat u verdient. Vaak zijn deze belastingtarieven wel lager voor gepensioneerden.