fbpx
ongetekend testament geldig?

Testament zonder handtekening; (rechts)geldig?

In een testament legt u vast wat er na uw overlijden met uw vermogen gebeurt. Daarnaast kunt u wensen in het testament laten opnemen. Maar wat gebeurt er als deze notariële akte nog niet is ondertekend, bijvoorbeeld omdat uw nog niet bij de notaris bent geweest voor het zetten van uw handtekening? Is het testament zonder handtekening dan (rechts) geldig? Als onafhankelijk financieel adviseur in Amsterdam leg ik u dit graag uit aan de hand van een actueel voorbeeld van straatfotograaf Theo Niekus.

Testament zonder handtekening

Straatfotograaf Theo Niekus overleed twee jaar geleden aan de gevolgen van een hartstilstand. Vóór zijn overlijden had hij een testament opgesteld. Hij wilde dat zijn werk een inspiratie zou vormen voor toekomstige fotografen: zijn fotoarchief zou in beheer van een stichting komen en zijn huis moest een gast-atelier worden. Twee weken voordat het document de notaris zou passeren overleed de fotograaf. Omdat een officiële handtekening ontbreekt, mogen de wettelijke erfgenamen van Niekus (broer en zus) bepalen wat er met zijn nalatenschap gebeurt. Zij hebben het huis inmiddels verkocht en ook met het werk van de fotograaf hebben ze andere plannen. Tot groot verdriet van de levenspartner van Niekus, die een rechtszaak aanspande.

Testament niet geldig

De rechtszaak om toch de wil van Niekus uit te voeren, werd verloren door de levenspartner van de fotograaf. In een interview met NRC vertelt hoogleraar Martin Jan van Mourik dat dat niet vreemd is. ‘Het komt vaker voor dat alleen de handtekening ontbreekt op een testament’, zegt de hoogleraar. ‘Daar zijn procedures over gevoerd, maar de heersende opvatting is dat wanneer de akte nog niet gepasseerd is, deze nog geen betekenis heeft.’

Vereisten testament

De laatste wil (en dus het testament) van een erflater kan veel impact hebben op de verhoudingen na het overlijden. Alleen al om die reden worden er strenge wettelijke eisen gesteld aan de vorm en de inhoud van een testament. Wanneer niet aan de eisen wordt voldaan, kan het testament nietig worden verklaard en geldt de wettelijke verdeling van de nalatenschap.

Wettelijke eisen


Enkele eisen waaraan een testament moet voldoen, zijn:

  • Voorzien van handtekening erflater (degene die overleden is)
  • Voorzien van handtekening notaris
  • Voorzien van plaats en datum
  • Opgesteld door de notaris

Petitie verruiming erfrecht

Ondanks het verlies van de rechtszaak laat de levenspartner van Niekus het er niet bij zitten. Ze wil een petitie aan de Tweede Kamer aanbieden om het erfrecht te verruimen. Een hoger beroep van de rechtszaak vindt medio 2022 plaats.

Meer weten? 

Wilt u meer weten over het opstellen van een (levens)testament? Of heeft u andere vragen over erfrechtplanning? Neem gerust contact op met de specialisten van Erfrechtplan of volg een van onze gratis (online) lezingen.

Bron: NRC.nl

Delen wordt gewaardeerd......
Tags: