fbpx
Testament zonder notaris

Testament opstellen zonder notaris

Een zorgelijke ontwikkeling als Corona zet mensen aan het denken. Sinds de uitbraak van het Covid 19-virus is de vraag naar testamenten toegenomen. Echter bij het passeren van de akten dient een notaris fysiek aanwezig te zijn. Kunt u een testament opstellen zonder aanwezigheid van de notaris?

Niet alleen de vraag naar gewone testamenten neemt toe, ook worden er meer levenstestamenten afgesloten. Met een levenstestament geeft u een volmacht aan uw naasten om beslissingen te nemen als u het zelf niet meer kunt. ‘Mensen willen graag zaken nu regelen, als ze door bijvoorbeeld een coma er zelf niet meer toe in staat zijn.’ aldus Arnout J. Punt, Erfrechtspecialist bij Pro Finance BV

Testament ondanks corona

Op dit moment lopen notarissen tegen problemen aan; aangezien mensen wordt geadviseerd zo min mogelijk sociale contacten te hebben. Bij verkoudheid en/of koorts dient men binnen te blijven. Bejaarden-, verpleeg- en ziekenhuizen houden de deuren dicht voor bezoek. Om een (levens)testament dan toch rechtsgeldig te krijgen, dient de notaris aanwezig te zijn bij het ondertekenen van de akte (het testament). Dit is zo in de wet bepaald. Deze aanwezigheid is van belang aangezien de notaris er op moet toezien dat de handtekening uit ‘vrije wil’ is gezet. Zo wordt voorkomen dat erfenissen bij de verkeerde mensen belanden. Het is in de wet vastgesteld dat u persoonlijk zo’n document moet tekenen bij de notaris.

Ondertekenen zonder notaris

Maar kunt u een testament ondertekenen zonder de aanwezigheid van de notaris? Nee, vooralsnog niet. De oplossing is gelegen in het maken van een noodwet. Deze bepaalt dat ook via videoverbinding een testament rechtsgeldig is. Voor de meeste notariskantoren kunnen mensen 1.5 meter van de notaris af aan tafel worden gezet. Maar voor hen die ziek zijn of koorts hebben, zou dit een uitkomst zijn. Het is aan de politiek om deze noodwet in het leven te roepen.

Erfrechtspecialisten

De erfrechtsprecialisten van Pro Finance verzorgen al advies via videoverbinding. ‘Het blijft lastig om niet met de mensen aan de keukentafel te zitten als het gaat om zulke persoonlijke zaken als euthanasieverklaringen en behandelverbod, het vergt aanpassing van beide kanten‘ aldus Arnout Punt.

Bron: Accountancy van morgen

Delen wordt gewaardeerd......