
14 mrt Erfenis regelen met een actueel testament
Als u zelf wilt bepalen wat er met uw nalatenschap gebeurt, dan kunt u uw erfenis regelen met een actueel testament. Als u komt te overlijden zijn er altijd erfgenamen, dat is in de wet vastgelegd. Maar hoe regelt u dat? Hieronder leggen we uit dat dit kan in een testament en hoe u dit opstelt.
Een actueel testament
Bij het opstellen van een testament komt heel wat kijken. Maar wat is een testament nou precies? Wat kunt u erin vastleggen? En waarom is het zo belangrijk een actueel testament te hebben?
Wat is een testament eigenlijk?
Een ander woord voor testament is ‘uiterste wil’. Als u bent overleden, ontstaat er een nalatenschap. Daarin zit uw vermogen en uw schuld. U kunt zelf -na uw overlijden- bepalen wat er met uw bezittingen gebeurt als u er niet meer bent. Dit alles legt u vast in een notarieel document; een testament. Let op!: u bent wettelijk niet verplicht een testament op te stellen.
Een testament opstellen
Iedereen van 16 jaar en ouder kan een testament laten opstellen. Dit kan alleen bij een notaris. Een testament dat u zelf heeft (op)gemaakt, is in Nederland niet rechtsgeldig.
Waarom een actueel testament?
Wetten veranderen regelmatig. Zo is ook het Erfrecht het afgelopen decennium meerdere keren gewijzigd. Nu kan het zo zijn dat u ooit een testament heeft laten maken, maar deze niet meer actueel is. Daarom is het zaak om ook als u een testament heeft, dit te laten beoordelen door een expert.
Testament regelen als u samenwoont
Woont u ongehuwd samen? Dan erft u volgens de wet niet van elkaar, ook al heeft u een samenlevingscontract. Dat kan er voor zorgen dat uw partner na uw overlijden de woning moet verlaten. Wilt u dit anders regelen? Dan moet er in uw samenlevingscontract het zogenoemde ‘verblijvingsbeding” zijn opgenomen. Voor het erven van overige vermogensbestanddelen heeft u een testament nodig.
Partner of kinderen onterven
U kunt uw echtgenoot en uw kinderen in een testament onterven. Wel hebben kinderen altijd recht op een bepaald deel van de erfenis van hun ouders. Dit kunt u regelen in een testament.
Codicil
Een codicil is een handgeschreven briefje waarin u na uw overlijden een aantal zaken kunt vastleggen, zonder dat u hiervoor naar de notaris hoeft. Voorbeelden zijn zaken met betrekking tot uw crematie of begrafenis en aan wie u bepaalde sieraden of meubelstukken toebedeelt. ”Soms adviseren wij een aanvullend codicil bij het testament, omdat dit makkelijk te wijzigen is. Dus als de antieke kast niet naar dochter A moet, maar naar de buurman, dan kunt u dat zelf wijzigen”, aldus Arnout J. Punt, erfrechtspecialist bij Pro Finance.