fbpx
Digitaal testament

Een digitaal testament

Wie zorgt er voor uw online accounts en wie kent uw wachtwoorden als u er niet meer bent?

Een drama dat zich in 2012 afspeelde bij onze Oosterburen, waarbij een 15 jarige tiener door een metro wordt overreden en om het leven komt. Prof. mr. dr. Berhard Schols vertelt hierover in zijn boek ‘ Voorkom ruzie bij de kist‘.

De ouders van het meisje willen toegang tot haar Facebookaccount in de hoop meer duidelijkheid te krijgen over de doodsoorzaak. Liep hun dochter rond met zelfmoordplannen? Inloggen lukt niet, omdat het account op ‘In Memoriam’ staat. Facebook weigert toegang om dat de privacy van het meisje en andere Facebookgebruikers waarmee zij contact had nu eenmaal voor gaat.

Maar haar ouders houden voet bij stuk en krijgen na een strijd van bijna zes jaar gelijk van de hoge rechter. Deze oordeelt dat de digitale nalatenschap van de tiener, waaronder toegang tot haar Facebookpagina, op dezelfde manier vererft als andere documenten.

Denk na over uw digitale erfenis

Maar hoe had deze jarenlange strijd nu kunnen worden voorkomen? In een tijd waarbij online een steeds grotere rol in ons leven speelt. Een leven dat draait om wachtwoorden en accounts. Wat gebeurt er eigenlijk met uw accounts na uw overlijden? Blijven ze bestaan of worden ze verwijderd? En hoe komen uw nabestaanden aan de wachtwoorden. Met een digitaal testament regelt u dit.

Wat is een digitaal testament?

Zonder dat u er bij stil staat, laat u naast een gewone nalatenschap ook een digitale nalatenschap na. Denkt u aan de foto’s in de cloud, maar ook het account bij de Belastingdienst, het ziekenhuis en de bank. Om te voorkomen dat u sommige accounts niet kunnen worden opgezegd en uw nabestaanden niet bij tastbare herinneringen kunnen, kunt u een digitaal testament opstellen. Hierin vermeldt u precies wie er bij uw wachtwoorden kan en of uw accounts blijven bestaan.

Wie wikkelt uw digitale erfenis af?

Arnout J. Punt erfechtspecialist bij Pro Finance adviseert om in uw testament een digitale-executeur aan te wijzen. Een vertrouwenspersoon die de online erfenis netjes afwikkelt. ”Ik raad cliënten aan om een digitale kluis app te kopen en het hoofdwachtwoord te delen met de executeur. Zo heeft deze na uw overlijden direct een overzicht van alle accounts en wachtwoorden. RTL- nieuws deed onderzoek naar verschillen partijen die deze app aanbieden. Zelf maak ik gebruik van Keepersecurity”; aldus Punt. Een handige checklist voor het opstellen van een testament vindt u hier.

Delen wordt gewaardeerd......