
25 mei Alzheimer en een levenstestament
De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Maar liefst 70% van alle mensen met dementie heeft alzheimer. Iemand met Alzheimer krijgt problemen met het geheugen. Naarmate de ziekte erger wordt, krijgt iemand steeds meer moeite met dagelijkse vaardigheden. Heeft u er wel eens over nagedacht wie namens u belangrijke medische én financiële beslissingen mag nemen, mocht het zover komen? Een levenstestament biedt uitkomsten.
Symptomen van de ziekte van Alzheimer
Iemand met Alzheimer krijgt moeite met dingen zoals plannen maken, beslissingen nemen en een gesprek volgen. Vaak is er al enige tijd sprake van geheugenstoornissen. Daarnaast kan het karakter en gedrag veranderen en kunnen er problemen optreden met taal.
Wie neemt mijn beslissingen als ik de ziekte van Alzheimer heb?
Als u Alzheimer krijgt, moet iemand wellicht voor u medische en financiële beslissingen nemen. Bijvoorbeeld uw huidige woning verkopen en verhuizen naar een verzorgingstehuis. De vraag beantwoorden of u gereanimeerd wilt worden. Maar ook dagelijkse zaken als het regelen van uw financiën moeten doorgaan. Wie doet dat voor u, als u het door ziekte het zelf niet meer kunt? Zonder levenstestament wordt dit lastig.
Wanneer biedt het levenstestament uitkomst?
Het levenstestament is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat u de regie te allen tijde in handen houdt. Dus ook op het moment dat u zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Bijvoorbeeld als er sprake is van dementie. Het is fijn als uw omgeving in dat geval weet wat u wilt, omdat het zwart op wit staat. Een levenstestament is dus niet alleen prettig voor u, maar ook voor uw naasten.
Wie wordt uw vertrouwenspersoon?
Neem zelf de regie in handen en leg in het levenstestament vast wie uw vertrouwenspersoon is. Zo voorkomt u dat iemand anders zich opwerpt of dat de rechter iemand aanwijst, iemand die u eigenlijk niet (voldoende) vertrouwt.