Het is nooit te vroeg om over later na te denken

Het is nooit te vroeg om over later na te denken

I am test text for Image with text shortcode.

Uw Senior (Levens) testament bespreken aan de keukentafel

In Nederland heeft minder dan de helft van de senioren een testament. En het begrip levenstestament is nog onbekender. Nederlanders zijn een kei in het uitstellen van zaken die met het overlijden te maken hebben. Tijd voor testament advies.

Toch vinden wij bij Pro Finance dat iedere senior in Nederland een testament of levenstestament nodig heeft. Daarom bieden wij u graag een gratis testament advies aan om op een heldere wijze uw persoonlijke situatie te bespreken. Dat doen we tijdens onze informatiemiddag. Wilt u daarna doorpraten, dan maken we een vervolgafspraak gewoon bij u thuis aan de keukentafel of op ons kantoor in een Corona Proof vergaderruimte. Hier inschrijven voor lezing.

Wat is een testament?

Een testament is een hoogstpersoonlijk, niet openbaar document waarin iemand schriftelijk vastlegt of door een notaris laat vastleggen, wat er na zijn/haar dood met zijn/haar nalatenschap moet gebeuren in afwijking van de algemene wettelijke bepalingen. Als u niets regelt, regelt de wet de verdeling.

1. Waarom een testament voor senioren?

Als u jong bent, lijkt overlijden nog zover weg en leeft u zorgeloos. Maar zodra u ouder wordt, is het wellicht tijd om stil te staan bij uw overlijden. Niet zozeer bij het moment zelf, maar wat er daarna gebeurt met uw vermogen. Kunnen uw nabestaanden zelf berekenen hoeveel erfbelasting ze moeten betalen?

Wat is vermogen?

Vermogen is alles wat waarde heeft. En dat hoeft niet persé heel veel te zijn. Uw vermogen kan bestaan uit uw eigen woning, spaargeld, schulden en dierbare goederen.

8 redenen voor het opstellen van een testament

Als u geen testament heeft, regelt de wet wat er met uw vermogen gebeurt. Met een testament maakt u uw eigen keuzes. U doet dus eigenlijk aan uw eigen planning van het erfrecht.

In 2019 – 2020 gaven onze klanten de volgende redenen op:

 • Als ik niets regel, wordt het door de wet voor mij geregeld.
  • Ik kan dan alleen geld nalaten aan echtgenot(e), geregistreerd partner en kinderen. Niet aan pleegkind of vrienden.
  • Ik kan familie- of erfstukken niet aan bepaalde personen nalaten.
 • Ik wil iemand aanwijzen die mijn erfenis gaat regelen. Ik kan mijn partner daar niet mee opzadelen.
 • Door een slim testament kan mijn erfenis fiscaal gunstig worden geregeld. Zo betaal ik niet meer erfbelasting dan nodig is.
 • Ik heb geen goede relatie met mijn kind en wil hem/haar onterven. Zie ook Kind onterven zonder testament, kan dat?
 • Ik woon samen, maar ben niet getrouwd. Zonder testament heeft mijn partner geen geen recht op de erfenis.
 • Ik wil dat mijn kinderen erven, maar niet ”de koude kant”.
 • Ik weet zeker dat mijn kinderen er onderling niet uitkomen zonder ruzie.
 • Ik wil niet dat na mijn overlijden mijn geld opgaat aan eigen bijdrage zorg, zodra mijn man in een verzorgingshuis terecht komt.

2. Wat is een levenstestament?

Ouderdom komt helaas met gebreken. Voordat de jaren gaan tellen en u lichamelijk en geestelijk wat achteruitgaat, is het goed om na te denken wie uw belangen gaat behartigen als u het niet meer kunt. Bijvoorbeeld door een tia of dementie. Zo houdt u zelf de regie in handen en worden zaken volgens uw wensen geregeld.

In een levenstestament wijst u personen aan die namens u beslissingen mogen nemen als u het niet meer kunt. Dit noemen we volmachten. Dit zijn er vaak twee: één voor de financiële belangen en één voor de medische en persoonlijke zaken.

Het levenstestament geldt dus alleen tijdens uw leven en gaat dus niet over wat er met uw bezittingen moet gebeuren na uw overlijden. Dat regelt u in een testament.

Tip!: Schenken op uw sterfbed kan fiscaal interessant zijn. Uw vertrouweling kunt u middels het levenstestament instructies geven als u het zelf niet meer kunt.

Een levenstestament is niet hetzelfde als een testament. In een levenstestament zitten over het algemeen twee volmachten: één waarmee u vastlegt wie uw financiële zaken mag beheren en één waarmee u vastlegt wie uw medische en persoonlijke zaken mag beheren. De door u uitgekozen persoon......

In een testament kun u vast laten leggen wat er met uw erfenis gebeurt en hoe deze verdeeld moet worden onder uw erfgenamen. Bent u op leeftijd en heeft u nog geen testament? Dan is het verstandig om een testament te laten opstellen. Bij ProFinance......

In Nederland kunt u, naast een testament, ook een levenstestament opstellen. Dit levenstestament voorkomt onnodig leed. Er wordt vastgelegd wie uw belangen behartigt in het geval dat u dit zelf niet meer kunt (tijdens het leven). Er zijn maar weinig mensen die afweten van het......

Fijn, mijn vrouw kan nu in ons huis blijven wonen, als ik er niet meer ben.
- Geert
Toch prettig dat mijn partner niet zo'n blauwe envelop in de bus krijgt na mijn overlijden.
- Wim
Wie behartigt mijn belangen als ik het niet meer kan?
- Suzanne

Senior testament in één minuut

Senior Levenstestament in één minuut

ederatie-Erfrecht-Specialisten-logo

Brochure downloaden

Senior Testament Brochure