fbpx
Pensioenadvies in Amsterdam

Uw AOW of pensioen aanvullen: 5 tips

Gepensioneerden hebben afgelopen jaar weer minder te besteden gehad. Of u nu alleen een AOW-uitkering had of een riant aanvullend pensioen, het was te merken. Het is daarom goed om te onderzoeken of u uw financiële ruimte kunt vergroten, want er is meer mogelijk dan u denkt. Wilt u uw AOW of pensioen aanvullen? In dit artikel geven we u 5 tips.

  1. Sparen voor extra pensioen
  2. Een koopsompolis afsluiten
  3. Uw hypotheek aflossen
  4. De overwaarde van uw huis verzilveren
  5. Blijven werken naast uw pensioen

1. Pensioen aanvullen door sparen

Als u op tijd begint, dan kunt u sparen voor uw pensioen. U zet dan maandelijks geld opzij via een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening. Op het moment dat u met pensioen gaat, neemt u het geld op. Dit kan interessant zijn als u bijvoorbeeld ondernemer bent, omdat het belastingvoordeel oplevert.

2. Een koopsompolis afsluiten

Een koopsompolis lijkt op een lijfrenteverzekering. Het belangrijkste verschil is, dat u bij een koopsompolis eenmalig een bedrag stort. Vaak is het mogelijk om later nog geld bij te storten. Het geld uit de polis wordt door uw verzekeraar of bank belegd. Op het moment dat u met pensioen gaat, koopt u met het geld een uitkering.

Bij een koopsompolis heeft u hetzelfde belastingvoordeel als bij een lijfrenteverzekering. Laat u goed adviseren voordat u een koopsompolis afsluit.

3. Uw hypotheek aflossen

Heeft u de hypotheek op uw huis grotendeels afgelost? Of heeft u een gedeeltelijke aflossingsvrije hypotheek? Dan kunt u ervoor kiezen om meer te gaan aflossen. Tegen de tijd dat u dan met pensioen gaat, zijn uw woonlasten lager. Daardoor heeft u dus minder inkomsten nodig.

Let op: de renteaftrek die u krijgt bij uw belastingaangifte daalt wel, omdat u over het bedrag dat u aflost geen rente meer betaalt.

4. De overwaarde van uw huis verzilveren

Als u al wat ouder bent en u overwaarde op uw huis heeft, dan kunt u de overwaarde verzilveren. Er zijn verschillende constructies mogelijk, zonder dat je je huis hoeft te verlaten. Zo kunnen huizenbezitters hun overwaarde opnemen om hun AOW en Pensioen aan te vullen middels de senior hypotheek. Hierbij wordt de te betalen rente bijgeschreven bij de hypotheekschuld en is er derhalve geen maandlast verschuldigd. De constructies kennen nogal wat maatwerk als uw hypotheek nu nog niet is afgelost. Het is daarom belangrijk dat u zich goed laat adviseren door iemand die verstand heeft van de mogelijkheden.

5. Werken naast je pensioen

Het is misschien niet het eerste waar u aan denkt, maar als uw inkomen na uw pensioen te laag is, dan kunt u ook blijven werken. De heeft geen gevolgen voor andere inkomsten. Uw AOW-uitkering of pensioen wordt niet lager. Over het bedrag dat u verdient, betaalt u inkomstenbelasting. Overigens valt u als gepensioneerde wel een lager belastingtarief.

Wilt u naar aanleiding van deze tips meer informatie, toegespitst op uw situatie? Maak dan een afspraak met onze erkend financieel adviseur, Arnout J. Punt.

Meer lezen over je AOW of Pensioen aanvullen:

Delen wordt gewaardeerd......