Meteen naar de inhoud

Overwaardehypotheek en belastingvrij schenken

Als u uw huis meer waard is dan de hypotheek die er op rust, spreken we van overwaarde. Nu kunt u de overwaarde van uw woning opnemen. Dit noemen we overwaarde verzilveren. De Overwaardehypotheek maakt dat mogelijk.

Hoe krijgt u een overwaardehypotheek?

Hoe krijgt u de overwaarde uit uw huis? Dit kan met een Overwaardehypotheek. Dit is een omgekeerde hypotheek, waarbij u niet elke maand aflost, maar juist geld opneemt, om er bijvoorbeeld uw (klein)kinderen mee te helpen. Speciaal voor senioren vanaf 67 jaar zijn er verschillende aanbieders zoals RABO, SNS ABN AMRO en FLORIUS. Zij hebben speciale hypotheken ontwikkeld die het mogelijk maken om de overwaarde op uw woning op te nemen. Deze Senior hypotheek is onder verschillende namen in de markt. U komt hem ook tegen als Opeethypotheek, Verzilver hypotheek, Overwaarde hypotheek, Extra ruimte hypotheek en de  Keuze plus hypotheek.

(Klein)kinderen helpen met de Overwaardehypotheek

Starters op de huizenmarkt hebben het lastig. Door een beperkt aanbod van koophuizen zijn de huizenprijzen explosief gestegen. Hebben ze eindelijk een huis op het oog, dan blijkt het bedrag dat ze kunnen lenen met hun inkomen behoorlijk tegen te vallen. Als ze al een hypotheek kunnen krijgen zonder vast contract of met een studieschuld. Doordat u de overwaarde op uw huis opneemt, kunt u dit weer uitlenen aan (klein)kinderen, neefjes en nichtjes, zonder dat het u iets kost. Voor jongeren is het heel moeilijk om in deze tijd een huis te kopen. Ondanks de lage rente, zijn de huizenprijzen hoog. En het krijgen van een hypotheek is een opgave op zich. Met de Overwaardehypotheek kunt u de overwaarde op uw huis verzilveren van uw overwaarde en daarmee de (klein)kinderen een financieel steuntje in de rug geven.

Hoe zit het met belastingvrije schenkingen voor een koopwoning?

Willen uw (klein)kinderen een woning kopen of verbouwen; dan kunt u een bedrag van € 103.643 (2020) schenken zonder dat daarover belasting hoeft te worden betaald

 • De (klein)kinderen gebruiken het geld om::
  • een eigen woning te kopen of te verbouwen
  • de hypotheek of restschuld van uw eigen woning af te lossen
  • de erfpacht-, opstal- of beklemmingsrechten van uw eigen woning af te kopen
 • De (klein) kinderen zijn tussen de 18 en 40 jaar. Of hun partner is tussen de 18 en 40 jaar. De dag van de 40e verjaardag telt nog mee.
 • Je gebruikt het geld uiterlijk in 2022.Je kunt schriftelijk bewijzen dat de schenking is betaald en dat u de schenking hebt gebruikt voor uw eigen woning.
 • De (klein) kinderen hebben niet eerder een ‘verhoogde vrijstelling’ gebruikt voor een schenking van deze schenker.

  Dat is een belastingvrije schenking voor uw eigen woning of een dure studie of een belastingvrije schenking die u vrij mag besteden. Hebben de (klein) of partner wél eerder een verhoogde vrijstelling gebruikt? Lees dan of u nog recht hebt op een belastingvrij bedrag.
https://player.vimeo.com/video/339974528

Overwaardehypotheek gebruiken om (Klein)kinderen te schenken

Rekenvoorbeeld: Een echtpaar van 75 jaar heeft een overwaarde op hun huis van 400.000 euro. Zij nemen 200.000 op middels een Senior Hypotheek. Eenmalige schenken zijn aan hun twee kleinkinderen 50.000 euro en vervolgens ieder jaar 5.428 euro aan de kinderen. De kinderen zijn al boven de 40 jaar en kunnen derhalve geen hoge schenking meer ontvangen. De maandlast is nihil. De kleinkinderen hebben een startkapitaal voor het kopen van een huis en de kinderen ieder jaar een extraatje. Zo helpen zij de (klein) kinderen met een eerlijke start.

Overwaardehypotheek gebruiken om (Klein)kinderen te lenen

Als (klein) kinderen helemaal geen hypotheek kunnen krijgen, kunt zelf voor bank spelen. Onderstaand voor beeld illustreert dat.

Rekenvoorbeeld: Opa en Oma hebben 400.000 euro overwaarde op hun huis. Zij hebben één kleinkind. Ze sluiten een Overwaarde Hypotheek af voor 200.000 euro en lenen dit aan hun kleinkind. Per jaar ontvangen zij 5.000 euro aan rente en aflossing. Ze schenken ieder jaar 2.173 euro terug aan hun kleinkind. Nu woont deze héél goedkoop in zijn eigen huis. Opa en Oma hebben geen maandlast en meer rendement op hun geld dan op een spaarrekening.