Meteen naar de inhoud

Levenstestament rechter buitenspel

Indien u in een langdurig coma beland, een zware hersenbloeding krijgt of de ziekte van Alzheimer zich openbaart, zal de rechter iemand moeten aanwijzen die uw belangen gaat behartigen. Hoe voorkomt een gang naar de rechter met een levenstestament? Als onafhankelijk financieel adviseur in Amsterdam leggen we het u graag nauwkeurig uit.

De rechter beslist

De rechter zal op basis van gedegen onderzoek moeten bepalen wie wordt aangesteld als bewindvoerder. Hiertoe moet de belanghebbende een verzoek hebben ingediend. Deze bewindvoerder mag bij goedkeuring door de rechter de financiële belangen van u behartigen. Echter moet deze bewindvoerder bij financiële handelingen goedkeuring krijgen van de rechter. Is de handeling niet in het belang van u, dan wordt er geen toestemming verleend.

Echtpaar zonder levenstestament

Als een echtpaar een woning met elkaar delen, zal de rechter waarschijnlijk akkoord geven voor bewindvoering. Maar toch is dat ook niet zeker. De rechter zal altijd het belang van de patiënt afwegen. Dus als de gezonde partner de woning wil verkopen om dichter bij de patiënt te gaan wonen, kunt u op goedkeuring rekenen. Maar als deze van de overwaarde een boot wil kopen, kan deze partner van een koude kermis thuiskomen. Het is namelijk niet in het belang van u (de patiënt) om dat vermogen in de boot te stoppen.

Echtpaar met levenstestament

Een levenstestament voorkomt dat de gezonde partner in die situatie beland en naar eigen inzicht mag handelen. Tenslotte heeft u samen, toen u beiden nog goed van geest was, zaken afgesproken en op papier gezet.

Aanvraag indicatiecommissie

Voordat u kan worden opgenomen in een zorginstelling, dient er door een commissie van deskundigen te worden beoordeeld hoe uw medische conditie is en het gewicht van uw noodzakelijke verzorging. Hiervoor moet een verzoek worden ingediend. Dit wordt door uzelf gedaan (maar kunt u dit nog?) of door uw vertegenwoordiger. Als u dit nu al heeft geregeld in het levenstestament, voorkomt dat wederom ‘een hoop gedoe’. Ook hiervoor is namelijk een gang naar de rechter noodzakelijk.

Gratis lezing bijwonen?

Wilt u meer informatie over wat een levenstestament voor u kan betekenen, kom dan op maandag naar mijn lezing. Kijk op testament-lezing.nl voor de aanmelding.

*Inspiratie: Mr. Ernst Loendersloot DFT