Meteen naar de inhoud

Kan ik beleggen zonder risico?

Beleggen zonder risico bestaat helaas niet. Steeds vaker zoeken mensen naar manieren om te beleggen zonder risico. Het maakt niet uit hoe veilig u belegt, er is altijd een risico dat u het geld kwijtraakt. Deze risico’s kunt u wel voor een groot deel beperken. Hiervoor heeft u tijd en kennis nodig.

Wat past bij u?

Het is belangrijk om, voordat u begint met beleggen, een overzicht te hebben van uw (financiële) situatie. Dit profiel wordt opgesteld op basis van de volgende vragen:

 • Is er voldoende geld om te beleggen?
 • Welk en hoeveel geld kunt een langere tijd missen?
 • Hoeveel risico kunt en wil u nemen?
 • Wat doen tussentijdse waardedalingen met u?

Het antwoord op deze vragen geeft een beleggingsprofiel dat bij u past. Deze profielen liggen tussen offensief en defensief. Offensief brengt meer risico met zich mee, defensief juist minder. 

Een actueel profiel

Zorg ervoor dat dit profiel up-to-date blijft. Uw voorkeuren en uw financiële situatie kunnen veranderen. Beantwoord zeker elk jaar opnieuw deze vragen. Zo voorkomt u dat u onnodig risico loopt omdat uw beleggingsprofiel niet meer helemaal bij u past.

Verspreid beleggen

Het is verstandig om te beleggen over verschillende soorten beleggingsfondsen. Deze fondsen zijn vaak gespecialiseerd in bijvoorbeeld een sector, thema of regio. Wereldwijd zijn er meer dan 100.000 verschillende fondsen.

Kies beleggingsfondsen die aansluiten op uw visie en profiel. Zo kunt u een zo goed mogelijk rendement halen met het risico dat u kunt en wil dragen.

Regelmatig inleggen

Naast het verspreiden over verschillende fondsen is het ook goed om verspreid in te leggen. Dit kan door bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag in te leggen (vanaf €50,-). Het risico van beleggen op het verkeerde moment wordt hierdoor een stuk minder. 

Lange termijn

Besef dat beleggen echt iets voor de lange termijn is. De kans op een mooi rendement wordt groter als het geld langer belegd wordt. Hierbij kunt u denken aan 10 jaar, maar het is beter om het geld nog langer te beleggen. Tussentijds kan er vaak wel geld opgenomen worden van de rekening, maar beleg altijd alleen met geld dat u niet nodig heeft op korte termijn.

Inzet

Hoeveel geld wilt u beleggen? Dit is een belangrijke vraag om mee te beginnen. U loop namelijk het risico dat u het geld (deels) kwijtraakt. Gebruik dus alleen geld dat u op korte termijn niet nodig heeft en houdt altijd geld achter de hand voor onvoorziene uitgaven. 

Hiermee beperkt u niet het risico van beleggen, maar zorgt u er wel voor dat u niet in de problemen komt als het mis gaat. 

Senior Beleggen

Pro Finance heeft in samenwerking van Comtessa Vermogensbeheer, Senior Beleggen ontwikkeld. Dit is een zeer defensieve vorm van beleggen speciaal ontwikkeld voor senioren. De beleggingshorizon is bij hen korter, dus dient de portefeuille een beperkt risico te hebben. De rendementen zijn dan ook niet torenhoog, maar eerder bescheiden te noemen. Binck Bank en Insigner Gillissen zijn de depotbanken.

Conclusie

Het is onmogelijk om zonder risico te beleggen. Geld kan altijd minder waard worden, er is geen garantie voor de toekomst. Er zijn wel dingen die u kunt doen om de risico’s zoveel mogelijk te beperken:

 • Maak een beleggingsprofiel en beleg op de manier die hierbij past;
 • Zorg ervoor dat het profiel up-to-date blijft;
 • Verspreid beleggen;
 • Regelmatig inleggen;
 • Lange termijn beleggen;
 • Alleen beleggen met geld dat u kunt missen
 • Zorg dat de beleggingsvorm bij u past.