fbpx
Wel of niet zonder financieringsvoorbehoud kopen?

Wel of niet zonder financieringsvoorbehoud kopen?

De huizenmarkt staat op zijn kop, de huizenkopers voelen nu ontzettend veel druk. Steeds vaker wordt er gevraagd om zonder financieringsvoorbehoud een bod uit te brengen. Moet u wel of niet zonder financieringsvoorbehoud kopen? En wat is dit precies en hoe kunt u dit het beste aanpakken?

Financieringsvoorbehoud, wat is dat eigenlijk?

Wanneer een bod op een huis geaccepteerd wordt, wordt er, door koper en verkoper, een koopcontract opgesteld. Dat gebeurt bij een verkopend makelaar of de notaris. Let op! Dit contract bevat de verkoopvoorwaarden (denk hierbij bijvoorbeeld aan de verkoopprijs en de opleverdatum). Er staan ook ontbindende voorwaarden in het contract. Hierin wordt beschreven in welke omstandigheden de koop van het huis niet doorgaat. Eén van deze ontbindende voorwaarden is het financieringsbehoud. Vaak wordt deze voorwaarde standaard in een koopcontract opgenomen. 

Onder voorbehoud van financieren geeft de koper 4-6 weken de ruimte om de financiering rond te krijgen. Vaak wordt de aankoopsom vastgesteld als het te financieren bedrag. Als het binnen die tijd niet lukt om het bedrag gefinancierd te krijgen, dan kan de koop ongedaan gemaakt worden, zonder dat hier kosten aan verbonden zijn. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee. Op het moment dat u een bod uitbrengt, weet u nog niet zeker of u de financiering rond gaat krijgen. Soms lukt dat helaas niet, omdat de verstrekker bijvoorbeeld vindt dat uw inkomen te laag is, of omdat er gebreken aan de woning zijn waardoor de geldverstrekker deze woning niet als onderpand wil. Daarnaast kan er sprake zijn van een bepaald krediet, een scheiding, ontslag of arbeidsongeschiktheid. Vaak komen deze zaken nog niet aan het licht in de drie dagen wettelijke bedenktijd die elke koper heeft.

Kopen zonder voorbehoud financiering

Het brengt een financieel risico met zich mee als u besluit om te kopen zonder financieringsvoorbehoud. De koper kan u namelijk aan het koopcontract houden als de verkoop niet doorgaat. Volgens de wet wordt de koop pas ongedaan gemaakt wanneer de verkoper gecompenseerd wordt voor de schade, die vaak 10% van de koopsom bedraagt. Dit is een flink bedrag.

De koper daarentegen, heeft meer zekerheid door een huid zonder voorbehoud van de financiering te verkopen. Kopers die dit risico nemen, hebben vaak veel eigen geld of weten al zeker dat de financiering gaat lukken. Daarnaast ontvangt de verkoper een compensatie als de koop uiteindelijk onverhoopt toch niet doorgaat.

Aandachtspunten kopen zonder financieringsvoorbehoud

U bent op de hoogte van de risico’s en kent uw financiële mogelijkheden en u besluit te kopen zonder voorbehoud van financiering, let dan op de volgende aandachtspunten:

  • Zorg ervoor dat u uw financiële mogelijkheden écht kent. U kunt hiervoor een financieel adviseur raadplegen. Zo krijgt u achteraf niet te maken met addertjes onder het gras.
  • Wees op de hoogte van het traject van kopen en financieren. Weet welke plichten en rechten u op elk moment heeft.
  • Het risico zoveel mogelijk beperken. Laat in ieder geval in het koopcontract opnemen dat de uitkomst van een bouwkundige keuring de koop bepaald. Probeer, nadat het bod geaccepteerd is, zo snel mogelijk een taxatierapport in handen te krijgen.
  • Mocht de koop toch niet doorgaan, weet dan dat u 10% van de koopsom moet betalen.

Kopen onder voorbehoud van financiering kansloos?

Nee hoor, zeker niet. Als de verkoper erop vertrouwt dat u de financiering rond gaat krijgen, dan gaan verkopers vaak akkoord met een voorbehoud van financiering. Zorg ervoor dat de verkoper jouw voorbereiding en mogelijkheden in beeld heeft. Dit kunt u op de volgende manier doen:

  • Eigen geld inbrengen zorgt voor een financieringsbehoud met een lager bedrag. U kunt de verkoper informeren over het eigen geld dat u in gaat brengen. Hierdoor krijgt u sneller en hypotheek en kan het bedrag van de ontbindende factoren lager vastgesteld worden. Dit geeft de verkoper een stuk meer zekerheid.
  • Stel een korte termijn vast. Als u een kortere termijn (korter van 4-6 weken) laat vaststellen, dan geeft dit de verkoper ook vertrouwen. U zou deze korte termijn immers niet voorstellen als u uw financiële situatie nog niet overzichtelijk heeft en niet zeker weet of u de aankoopsom kunt financieren. 
  • De hypotheekadviseur kan een verklaring afgeven. In deze verklaring wordt bevestigd dat de financiering geen probleem wordt. Hierdoor vergroot u ook de kans dat uw bod geaccepteerd wordt.

Met een adviseur overleggen?

Wilt u overleggen met een adviseur of kopen zonder ontbindende voorwaarden verstandig is? Wij kunnen u op voorhand een slagingspercentage geven van de financiering.

Delen wordt gewaardeerd......