fbpx

Hoe financiert u het energiezuinig maken van uw woning?

Het verduurzamen van uw huis vergt een flinke investering. ABN Amro onderzocht het: huiseigenaren verwachten gemiddeld 22.000 euro kwijt te zijn aan het verduurzamen van hun woning. Dat is een flinke uitgave waar woningeigenaren terecht tegenop zijn. Maar u kunt het verduurzamen van uw huis financieren met een hypotheek, ook als u al met pensioen bent. U profiteert van de huidige lage rente zonder dat u hoeft af te lossen. Het kan nu dankzij de Senior Hypotheek.

Investeren in verduurzamen huis betaalt zich dubbel terug

Uw huis energiezuinig maken, vergt een flinke investering. Maar die betaalt zich dubbel terug. Energiebesparende maatregelen zorgen namelijk voor een blijvend lage energierekening. Daarnaast zorgt een energiezuinige woning voor een hogere waarde bij verkoop. Maar hoe kunt u het beste het verduurzamen van uw huis financieren? Wij zetten een aantal opties op een rij.

1. Een energiezuinige woning financieren met een hypotheek

U kunt het verduurzamen van uw huis ook (deels) financieren met een hypotheek. Bijkomend voordeel: u profiteert van de lage hypotheekrente van dit moment. Voorheen was het voor gepensioneerden een probleem om een hypotheek te krijgen. Maar tijden zijn gelukkig veranderd.

Meer lenen dan de huidige waarde van uw woning

Wie nu een nieuwe hypotheek afsluit, mag niet meer lenen dan het huis waard is. Voor energiebesparende maatregelen wordt echter een uitzondering gemaakt. De maximale hypotheek kan dan worden opgerekt tot 106% van de woningwaarde. 

Koopt u een duurzaam huis, dan mag u ook meer lenen op basis van uw inkomen.

  • Bij een huis met een energielabel A++ of hoger mag je 9000 euro bij de maximale hypotheek optellen.
  • Voor een ‘Nulopdemeter-huis’ loopt de extra hypotheek op tot 25.000. 

2. Overwaarde woning gebruiken

Veel woningbezitters hebben overwaarde door het stijgen van de huizenprijzen. Ook door af te lossen kan de hypotheek lager zijn dan de verkoopwaarde. De overwaarde op uw woning kunt u gebruiken om energiebesparende maatregelen te financieren. 

U kunt de hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten. Daarnaast hebben banken verschillende nieuwe financiële producten ontwikkeld, speciaal voor overwaarde. Daarmee kunt u bijvoorbeeld op latere leeftijd de overwaarde op uw woning opnemen. Een voorbeeld daarvan is de Senior Hypotheek.

Met de SeniorHypotheek kunt u vanaf 60 jaar financiële ruimte creëren, zonder uw huis te hoeven verkopen. Er wordt veel geschreven over de mogelijkheden van het opnemen de overwaarde van je huis. Een eenmalige opname voor een vrij besteedbaar doel, zoals bijvoorbeeld voor onderhoud en verduurzaming van de woning. Een hypotheek zonder maandlasten, want de rente, die tellen we gewoon op bij uw schuld. Wel zo vertrouwd!

Rekenvoorbeeld Verduurzaming woning met Senior Hypotheek:
Stel u verbouwt uw huis met energiezuinige maatregelen voor € 25.000,- Dat levert u aan energiebesparing per jaar € 2.400,- op.
Bron Mileu Centraal, prijspeil 2018

Zoveel kunt u besparen!

Hoek twee-onder-1 kap woning

Besparing per jaarEenmalige kosten
Isoleren schuin dak
bij verwarmde zolder
€ 600€ 4.600
HR++ Glas€ 290€ 3.500
Isoleren vloer
begane grond
€ 190 € 1.600
Zonnepanelen
2600 Wattpiek 10 panelen
€ 500€ 4.400
Zonneboiler€ 90€ 3.000
Warmtepomp
(5KW hybride)
bij uw HR-ketel
€ 180€ 600 
Isoleren spouwmuur€ 550€ 2.100
Bron: MC 2018

3. Rentekorting

Bij verschillende banken krijgt u rentekorting bij een hypotheek voor een duurzaam huis. Voldoet je huis aan de duurzaamheidseisen, dan betaalt u minder hypotheekrente. U kunt duurzaamheidskorting krijgen bij ABN AMRO, Attens, Nationale Nederlanden en Rabobank.

4.Overheidssubsidies voor energiebesparing

Soms kunnen huiseigenaren en Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) die energiebesparende maatregelen nemen subsidie krijgen van de rijksoverheid, provincie of gemeente. Bekijk op www.energiesubsidiewijzer.nl welke subsidies uw woonplaats aanbiedt.

5. Spaargeld gebruiken om uw woning te verduurzamen

Spaargeld staat nog altijd op nummer 1 als het gaat om de financiering van energiebesparende maatregelen. Dus voor de spaarrente hoeft u het in ieder geval niet te laten. Daarnaast kan verduurzaming een interessant bestedingsdoel zijn voor spaargeld boven het heffingsvrije vermogen. Daarover betaalt u namelijk vermogensrendementsheffing. 

In 2019 is deze belastinggrens gesteld op 30.360 euro (of 60.720 euro voor fiscale partners)

Vraag vrijblijvend onafhankelijk advies aan over het gebruiken van de overwaarde van uw huis!

Wij kunnen u tijdens een vrijblijvende afspraak informeren over de mogelijkheden en kosten die komen kijken bij het opnemen van de overwaarde van uw huis. Zo weet u snel wat voor u de beste optie is.

Delen wordt gewaardeerd......