fbpx
Eigen bijdrage verpleegzorg

Overwaarde woning telt mee in eigen bijdrage verpleeghuiszorg

De overwaarde van een huis moet meteen meetellen bij het bepalen van de eigen bijdrage voor verpleeghuiszorg. Dat is de uitkomst van het onderzoek ‘Betere risicospreiding van eigen bijdragen in de verpleeghuiszorg’ van het Centraal Planbureau (CPB) en Netspar, een landelijke organisatie voor onderzoek naar pensioen en leeftijd.

Bijdrage verpleeghuiszorg hoe nu geregeld?

Wie in een verpleeg- of verzorgingshuis terechtkomt, moet een eigen bijdrage betalen. De hoogte van deze bijdrage, hangt onder meer af van het inkomen en het vermogen van twee jaar geleden. De eigen woning telt na opname in een verpleeghuis pas na verloop van tijd mee bij de bepaling van de ‘hoge’ eigen bijdrage. Zo geldt op grond van de verpleeghuisregeling de eigen woning pas na twee jaar mee als grondslag voor de eigen bijdrage. Voor iemand die zijn woning niet tussentijds verkoopt, telt het eigen huis dus pas na vier jaar mee voor de bepaling.

Bijdrage verpleeghuiszorg hoe verdeeld?

Drie op de vier ouderen komen niet of maar heel kort (minder dan een jaar) in een verpleeghuis terecht. 10% van de ouderen heeft kans op opname in een verpleeghuis tussen één en drie jaar. 5% drie tot vijf jaar en 1% verblijft er langer dan negen jaar. Evident is dat als de overwaarde van de woning pas na vier jaar meetelt voor berekening van de eigen bijdrage, een substantieel deel van de ouderen een voordeel heeft ten opzichte van hen zonder eigen woning of een woning zonder overwaarde,

Middeninkomens relatief hoge eigen bijdragen verpleeghuiszorg

Als we kijken naar welke percentage van het inkomen dient te worden betaald aan eigen bijdrage, blijkt uit het onderzoek dat de middeninkomens de hoogste lasten dragen.

Bijdrage verpleeghuiszorg anders vorm geven

De overheid kan de overwaarde van het eigen huis vanaf de eerste dag meenemen bij het bepalen van de eigen bijdrage. Daardoor wordt de eigen bijdrage gelijkmatiger over de senioren verdeeld. De eigen bijdrage hoeft bovendien pas achteraf, na verkoop of na het overlijden, te worden verrekend.

Bijdrage verpleeghuiszorg hoe te beïnvloeden

De eigen bijdrage wordt berekend door het Centraal Administratiekantoor (CAK). Toch willen veel ouderen eerder weten waar ze aan toe zijn. Er zijn namelijk verschillende regelingen en mogelijkheden om het eigen vermogen te verlagen. Denk aan belastingvrij schenken of een vrijgesteld spaarbedrag. Ook het opnemen van uw overwaarde middels een Seniorhypotheek of het opmaken van een keuzetestament behoort tot de mogelijkheden

Wilt u weten wat de mogelijkheden voor u zijn? Neem dan contact met ons op voor een kosteloos adviesgesprek.

Bron: CPB

Delen wordt gewaardeerd......