fbpx
Schenking aan kinderen

Schenking aan kinderen

Een ‘jubelton’ is een belastingvrije schenking aan uw kinderen. U kunt eenmalilg €105.302 (cijfers 2021) schenken voor de aankoop van een woning. Volgens velen heeft de jubelton zijn langste tijd gehad. Wij denken echter dat dit niet zo’n vaart zal lopen.

Onderzoek naar schenking aan kinderen

Het kabinet bespreekt dit onderwerp bij de huidige formatie. De kans is groot dat de jubelton zal verdwijnen. Er zijn weinig positieve resultaten gekomen uit onderzoeken naar de effectiviteit van deze regeling. 

Uitkomsten onderzoek naar schenking aan kinderen

Door de jubelton kopen kinderen vaak een duurder huis dan eigenlijk kan worden betaald. Dit is in tegenstelling met het eigenlijke doel van deze regeling, dat kinderen een kleinere schuld aangaan. Daarnaast zijn het vooral de kinderen van rijke ouders die gebruik (kunnen) maken van deze regeling. De ongelijkheid op de huizenmarkt is hierdoor juist toegenomen, en de ongelijkheid in vermogensverdeling wordt door deze regeling versterkt.

Grotestedenproblematiek

In de grote steden is de situatie echter anders. Daar is het voor starters bijna onmogelijk om een huis te kopen zonder een kapitaal in te leggen. Vaak heeft deze groep nog weinig of geen spaargeld en is dus een ‘jubelton’ van ouders meer dan welkom. Daar is dus wel degelijk effectiviteit aanwezig. Een eigen inleg maakt dan ook vaak onderdeel uit van ons hypotheekadvies.

Afschaffen jubelton

Mocht het nieuw kabinet alsnog besluiten de schenking aan kind aan banden te leggen dan kunt u hier nu alvast rekening mee houden.

1. Zijn uw kinderen van plan om binnen twee jaar een woning te kopen? Doet u nog nu een schenking dan hebben uw kinderen nog twee jaar om dit geld te besteden. Als u dit jaar schenkt kunnen uw kinderen het tot eind 2023 gebruiken.

2. Als u over vrij veel vermogen beschikt dan kunt u nog steeds belastingvrij aan uw kinderen schenken. Zij kunnen dit geld dan bijvoorbeeld voor de aflossing van de hypotheekschuld gebruiken. Hiervoor geldt ook dat er maximaal twee jaar de tijd is om dit bedrag te besteden.

Meer informatie over schenken? Neem contact met ons op!

Deel dit artikel...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin