
08 jan Rentemiddeling: wat is het en wat zijn de voordelen?
Wellicht heeft u al eens van rentemiddeling gehoord. Dit wordt soms aangeraden om zo het hoge rentepercentage dat u voor uw hypotheek betaalt, te kunnen verlagen. Wat houdt rentemiddeling nu precies in? Als onafhankelijk financieel adviseur in Amsterdam leggen we het u graag nauwkeurig uit.
Rentemiddeling
Het kiezen van een nieuwe rentevaste periode en het opnieuw bepalen van het rentepercentage voor uw huidige hypotheek, dat is wat rentemiddeling inhoudt. De hypotheekverstrekker rekent hiervoor het gewogen gemiddelde uit van de actuele rente en uw huidige rentepercentage. Zo wordt het nieuwe rentepercentage vastgesteld, in theorie. Kortom de hoge rente die u betaalt en de lage rente die de bank nu aanbiedt, wordt gemiddeld.
Wanneer kiezen voor rentemiddeling?
Als de actuele hypotheekrente laag is (in ieder geval een stuk lager dan uw rentepercentage), dan kan rentebemiddeling voordelig zijn. Daarnaast zijn er nog een aantal andere situaties waarin het voordelig is om voor rentebemiddeling te kiezen:
- U heeft een lineaire, aflossingsvrije, annuïteiten-, beleggings- of levenhypotheek;
- U kunt uw hypotheek niet oversluiten omdat uw inkomen gedaald is;
- U kunt de boete voor het eerder beëindigen van de rentevaste periode niet betalen.
Wanneer niet kiezen voor rentemiddeling?
Vaak is rentemiddeling minder gunstig als uw rentevaste periode zojuist ingegaan is. Ook wanneer u een (bank-)spaarhypotheek heeft. U krijgt een lagere vergoeding over het gespaarde geld bij rentemiddeling. Hierdoor moet u langer sparen om de hypotheek af te kunnen lossen.
Daarnaast biedt niet elke hypotheekverstrekker rentemiddeling aan. Het kan ook afhankelijk zijn van de hypotheekvorm die u nu heeft. Het is verstandig om de voorwaarden van uw hypotheek nog eens goed door te lezen. Zo weet u of u in aanmerking komt voor rentebemiddeling.
Oversluiten of rentemiddeling?
Het oversluiten van uw hypotheek kan ook een optie zijn in plaats van rentemiddeling. Dit houdt in dat u een geheel nieuwe hypotheek afsluit bij dezelfde of een andere hypotheekaanbieder. De huidige hypotheek wordt dan volledig stopgezet. Hierdoor wordt het rentepercentage vaak ook lager, als de huidige rente lager is dan de rente die u betaalde voor uw hypotheek.
Toch is er een groot verschil tussen oversluiten en rentebemiddeling. Het belangrijkste verschil is dat u gebonden bent aan uw huidige hypotheekaanbieder als u kiest voor rentemiddeling. Bij het oversluiten van uw hypotheek kunt u een nieuwe aanbieder kiezen. U doet dan eigenlijk een geheel nieuwe aanvraag voor een hypotheek. De waarde van uw huis wordt dan opnieuw beoordeeld en uw inkomen opnieuw getoetst. Vaak is er dan ook een taxatie van uw woning nodig.
Kosten
Rentemiddeling brengt minder kosten met zich mee dan het oversluiten van uw hypotheek. Bij het oversluiten komen taxatiekosten en notariskosten kijken. Daarnaast moet u vaak een boete betalen aan uw huidige hypotheekverstrekker, als u eerder oversluit dan de rentevaste periode afgelopen is. Het oversluiten van uw hypotheek is dus alleen gunstig als u uiteindelijk meer geld gaat besparen dan het oversluiten zelf kost. Een financieel adviseur kan u helpen om een overzicht te maken voor uw situatie.
Oversluiten kan alleen als de resthypotheek lager is dan de huidige waarde van uw woning en uw inkomsten nog aan de toetsingsvoorwaarden voor de nieuwe hypotheek voldoen.
Wel of niet kiezen voor rentemiddeling?
Of rentebemiddeling een gunstige optie is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Een financieel adviseur kan, samen met u, een overzicht maken van uw persoonlijke situatie en u vertellen of rentebemiddeling een goede optie voor u is.
Met een hypotheekexpert overleggen wat voor u de beste optie is? Vraag om een vrijblijvend gesprek!