fbpx
2e huis door overwaardehypotheek

Overwaardehypotheek en 2e huis kopen

Geld lenen voor een 2e huis in Nederland of daarbuiten is moeilijk. Heeft u overwaarde op uw eerste huis? Dan kunt u er voor kiezen om de overwaarde van uw huis op te nemen met een hypotheek. Zo kunt u met een overwaardehypotheek uw 2e huis in Nederland of daarbuiten kopen.

In tijden dat de waarde van huizen stijgt en de rente laag is, kan het zeer aantrekkelijk zijn om een tweede woning te kopen. Wellicht als vakantiehuis of voor later als de kinderen gaan studeren. In de tussentijd kunt u overwegen om de woning te verhuren.

U heeft twee opties om deze woning te financieren als u geen geld op de spaarrekening heeft.

  1. U sluit een verhuurhypotheek af op de tweede woning. Meer daarover in ons gespecialiseerd artikel Een Verhuurhypotheek en rendement maken.
  2. U neemt de overwaarde op die op uw eigen woning zit. Dit kan weer op volgende manieren
  • Met behulp van de Overwaardehypotheek of Seniorhypotheek. Meer hierover in het artikel Overwaarde opnemen.
  • Met behulp van een extra hypotheek op uw huidige woning; waarover in dit artikel meer.

Overwaarde op de woning voor 2ehypotheek

Het belangrijkste van de hypotheek voor een tweede woning is dat de rente die u op uw lening betaalt, niet fiscaal aftrekbaar is. Daarom zult u ook minder kunnen lenen dan voor uw eerste woning. Toch zijn er vaak volop mogelijkheden. Dat komt omdat de rente nu laag is en dus het voordeel van ‘renteaftrek’ ook laag is. 37,35% belalastingvoordeel op 1,5% is tenslotte veel minder dan op de rente van een aantal jaren geleden 5%. Daarom zult u zien als u gaat berekenen wat uw mogelijkheden zijn, er kunnen nogal verrassende cijfers uitkomen.

Geldverstrekkers Overwaardehypotheek en 2e woning

In de zoektocht naar de juiste geldverstrekker om uw tweede woning te financieren, zult u merken dat niet alle partijen daaraan meewerken en als ze er aan meewerken geen toeslag vragen voor de 2e hypotheek. Partijen die op dit moment ruim omgaan zijn ING Bank, ABN AMRO en Florius. Maar ook nieuwe geldverstrekkers komen met opties. Het loont om partijen te vergelijken op basis van rente en voorwaarden,. Iedere situatie is anders.

Hypotheekvorm Overwaardehypotheek en 2e woning

Afhankelijk van de waarde van uw eerste woning en de hoogte van lopende hypotheek in combinatie met het opnemen van de overwaarde, kan de lening op verschillende manieren worden afgesloten. Soms kan dit volledig aflossingsvrij, waarbij de vraag moet worden gesteld of u uw hele resterende leven rente wilt betalen. Ook zijn annuitaire en lineaire varianten mogelijk. Alles is persoonlijk en maatwerk.

Rekenvoorbeeld:

Waarde huidige woning € 600.000

Huidige hypotheek: € 225.000

Overwaarde hypotheek voor 2e woning: € 300.000 tegen een rente van 1,64% ( oktober 2020)

Gezamenlijk inkomen: € 110.000

Extra maandlast per maand: €410,-

Delen wordt gewaardeerd......