fbpx
Overwaarde verzilveren

Geld aan kinderen schenken via een overwaarde hypotheek

Heb je als senior overwaarde op je huis, dan kun je deze overwaarde verzilveren met een nieuwe Overwaarde Hypotheek. Op die manier kunt u de overwaarde op uw huis opnemen om geld aan uw kinderen of kleinkinderen te schenken en ze zo te helpen het kopen van hun droomhuis.

Hoe kun je je overwaarde verzilveren met een overwaarde hypotheek?

Hoe krijgt u de overwaarde uit uw huis? Dit kan met een Senior Hypotheek. Dit is een omgekeerde hypotheek, waarbij u niet elke maand aflost, maar juist geld opneemt, om er bijvoorbeeld uw (klein)kinderen mee te helpen. Dit kan een uitkering ineens zijn of betaling in maandelijkse termijnen. Ook de rente wordt betaald uit deze lening. De woning geldt als onderpand. U neemt met deze lening dus eigenlijk een voorschot op de verwachte verkoopopbrengst van uw huis.

Speciaal voor senioren vanaf 60 jaar zijn er verschillende aanbieders zoals RABO, SNS ABN AMRO en FLORIUS. Zij hebben speciale hypotheken ontwikkeld die het mogelijk maken om de overwaarde op uw woning op te nemen. Deze Senior hypotheek is onder verschillende namen in de markt. U komt hem ook tegen als Opeethypotheek, Verzilver hypotheek, Overwaarde hypotheek, Extra ruimte hypotheek en de  Keuze plus hypotheek.

Help kleinkinderen met hun hypotheek: speel zelf voor bank.

Starters op de huizenmarkt hebben het lastig. Door een beperkt aanbod van koophuizen zijn de huizenprijzen explosief gestegen. Hebben ze eindelijk een huis op het oog, dan blijkt het bedrag dat ze kunnen lenen met hun inkomen behoorlijk tegen te vallen. Als ze al een hypotheek kunnen krijgen zonder vast contract of met een studieschuld. Doordat u de overwaarde op uw huis opneemt, kunt u dit weer uitlenen aan (klein)kinderen, neefjes en nichtjes, zonder dat het u iets kost.

Rekenvoorbeeld: Opa en Oma hebben 400.000 euro overwaarde op hun huis. Zij hebben één kleinkind. Ze sluiten een Overwaarde Hypotheek af voor 200.000 euro en lenen dit aan hun kleinkind. Per jaar ontvangen zij 5.000 euro aan rente en aflossing. Ze schenken ieder jaar 2.173 euro terug aan hun kleinkind. Nu woont deze héél goedkoop in zijn eigen huis. Opa en Oma hebben geen maandlast en meer rendement op hun geld dan op een spaarrekening.

Bij de notaris laat u een hypotheekakte maken, waarin alle wederzijdse rechten en plichten staan. Een punt van aandacht is het feit dat bij overlijden de hypotheek terugbetaald moet worden. Als u al op leeftijd bent is het dus van belang dat uw (klein) kind op termijn zelf de hypotheek kan dragen. Overleg met een specialist is aan te raden.

Overwaarde huis verzilveren en geld schenken aan je kind

Elk jaar mogen grootouders belastingvrij geld schenken aan hun kinderen of kleinkinderen. Is uw (klein)kind tussen de 18 en 40 jaar? Dan kunt u dat bedrag eenmalig flink verhogen. Bijvoorbeeld als u geld geeft voor een studie of een huis. Deze schenking kan gedaan worden door de overwaarde van uw huis te gebruiken voor schenking aan uw (klein)kind.

Eenmalig belastingvrij schenken aan kinderen of kleinkinderen

Eenmalig kunnen grootouders elk (klein)kind (tussen 18 en 40 jaar) een flink bedrag geven waarover ze geen belasting hoeven te betalen. Hoeveel dat is, hangt af van het doel van uw gift. Uw (klein)kind moet de eenmalig verhoogde belastingvrije gift altijd opgeven bij de belastingaangifte.

  • Eenmalige gift zonder doel: 26.040 euro
  • Eenmalige gift voor studie: 54.246 euro
  • Eenmalige gift voor huis: 102.010 euro

De eenmalige gift voor een huis geld ook voor grootouders die kunnen schenken aan kleinkinderen en neven en nichten.

Jaarlijks kunnen ouders belastingvrij 5.428 euro schenken aan hun kinderen en 2.173 aan hun kleinkinderen. Als u meer schenkt dan het belastingvrije bedrag, dan moet uw kind de schenking opgeven bij de belastingaangifte en schenkbelasting betalen.

Rekenvoorbeeld: Een echtpaar van 75 jaar heeft een overwaarde op hun huis van 400.000 euro. Zij verzilveren 200.000 overwaarde middels een Senior Hypotheek. Eenmalige schenken zijn aan hun twee kleinkinderen 50.000 euro en vervolgens ieder jaar 5.428 euro aan de kinderen. De kinderen zijn al boven de 40 jaar en kunnen derhalve geen hoge schenking meer ontvangen. De maandlast is nihil. De kleinkinderen hebben een startkapitaal voor het kopen van een huis en de kinderen ieder jaar een extraatje. Zo helpen zij de (klein) kinderen met een eerlijke start.

Meer informatie? Neem contact met ons op!

Delen wordt gewaardeerd......