fbpx
Woz waarde

Minder hypotheekrente betalen

De eerste WOZ-beschikkingen met daarin de Woz waarde, vallen eerdaags weer in de bus. De gemeente taxeert de woningen dit jaar gemiddeld 9% hoger, daar kunnen huiseigenaren vanuit gaan. Als onafhankelijk financieel adviseur in Amsterdam vertel ik u graag wat de voordelen kunnen zijn.

Een hogere WOZ hoeft niet altijd nadelig te zijn.

De WOZ-aanslag is de laatste jaren snel opgelopen. Dit heeft een positieve invloed op de hypotheekrente die huiseigenaren betalen.

Vereniging Eigen Huis start deze week met een campagne. Middels deze campagne wordt er geïnformeerd over de nieuwe ronde beschikkingen. Mensen schrikken de laatste tijd vaak en vragen zich af of de brief die ze over de WOZ-waarde ontvangen wel klopt. Dit komt doordat de waarde van huizen de afgelopen jaren wel erg snel is opgelopen.

Het aanvechten van de beschikking kan lonen, aldus Ligtlee van Vereniging Eigen Huis. De gemeentelijke onroerendezaakbelasting en het eigenwoningforfait worden bepaald op basis van de WOZ-waarde. Als de WOZ-waarde met 10.000 euro wordt verlaagd, dan levert dit een besparing van 50 euro op. Het kan zelfs duizenden euro’s schelen voor de erfbelasting. Nabestaanden betalen immers op basis van de WOZ-waarde van een huis.

Kan een hogere WOZ-waarde geld opleveren?

Ja, u kunt geld verdienen aan een hogere woningwaarde. Met de nieuwe beschikking kunt u naar de geldverstrekker van uw hypotheek stappen en hier de risico-opslag op uw rente laten verlagen. De renteopslag is hoger als de hypotheek hoger is ten opzichte van de waarde van de woning. Als u een lening heeft van 85% van de woningwaarde, dan betaalt u vaak tot 0,3% meer hypotheekrente dan wanneer u een lening van 65% zou hebben. Er kan dus fiks bespaard worden op de maandlasten door de waardestijging van het huis.

Wij zien voorbeelden waardbij de rente soms wel 0,6% omlaag kan. Een hypotheek afgesloten in 2016 en sindsdien niet veranderd is een voorbeeld van een hypotheek waarbij de rente omlaag kan. Dit komt doordat de prijzen van huizen sindsdien wel bijna 66% hoger zijn. Als u niks aan uw hypotheek doet, dan kan het zijn dat u daardoor veel geld laat liggen.

Actie ondernemen

Er moet wel zelf actie ondernomen worden voor de lagere rente-opslag. De bank stelt dit niet zelf aan u voor, omdat dit ze natuurlijk marge kost. Toch hebben bijna alle geldverstrekkers het beleid om de opslag te verlagen wanneer een lening een lager risico heeft en daarmee in een lagere risicoklasse komt. Dit geldt helaas niet voor de hypotheken waarbij een NHG (Nationale Hypotheek Garantie) is afgesloten. Deze vorm van hypotheek kent geen risico-opslag.

Met een WOZ-beschikking kan de waardestijging meestal worden aangetoond. Toch eisen veel banken ook een taxatie. Dit kost natuurlijk weer 600-800 euro, dus het is dan de moeite waard om uit te rekenen of het ook daadwerkelijk loont.

De huizenprijzen van 1 januari 2021 zijn de basis voor de WOZ-waarde van dit jaar. De woningmarkt was op dat moment nog niet zó oververhit als nu. Dit betekent dat er volgend jaar echt een schokgolf door Nederland zal gaan. De prijsexplosie van het afgelopen jaar klinkt dan door in de beschikkingen. Waardestijgingen kunnen oplopen tot wel 20%. 

Gemeentelijke onroerendezaakbelasting (OZB)

Dit is een percentage van de WOZ-waarde. De meeste gemeenten hebben dat percentage in dit verkiezingsjaar echter verlaagd. De OZB stijgt hierdoor ‘slechts’ 3,5%, blijkt uit een onderzoek van onderzoekscentrum Coelo.

Eigen Huis geeft aan dat er dit jaar meer redenen zijn om de beschikking goed te controleren. De oppervlakte van de woning is dit jaar namelijk de basis voor de WOZ-waarde. Dat is dit jaar verplicht voor gemeenten. Eerder mocht de waarde ook gebaseerd zijn op de inhoud van een huis. Deze nieuwe meetmethode kan ook invloed gaan hebben op de WOZ-waarde.

Wilt u een indicatie hoeveel rente u kunt besparen, vraag om een vrijblijvende analyse: Bel 020 4632990 of mail!

Delen wordt gewaardeerd......