fbpx
Hypotheek afsluiten waar moet ik op letten?

Hypotheek afsluiten: waar moet je op letten?

Heel ‘Hollansch’ is het, dat de regels voor hypotheken ieder jaar wijzigen. Ook in 2020 vinden er weer veranderingen plaats die ook voor jou van belang zijn. Lees in mijn blog waar je bij het afsluiten van een hypotheek op moet letten.

Nationale Hypotheek Garantie

De bedoeling van de NHG-garantie is dat je als huizenbezitter minder financiële risico’s loopt. Als je bij gedwongen verkoop van een woning niet de volledige hypotheeklening kunt afbetalen, zorgt de NHG-garantie ervoor dat de geldverstrekker volledig wordt gecompenseerd. Zo blijf je zelf zonder restschuld.

Maximale koopsom

Op dit moment kom je in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie als de koopsom niet hoger is dan 310.000 euro.

Energiezuinige maatregelen

Neem je voldoende energiebesparende maatregelen, dan mag de hypotheek 106 procent van de woningwaarde bedragen. De maximale koopsom voor 2020 komt dan neer op 328.600 euro.

Kosten Nationale Hypotheek Garantie?

Voor het afsluiten van een hypotheek met NHG dien je de zogeheten Borgstellngspremie van 0,7% van de lening te betalen. Maximaal dus 2.302 euro.

Voordeel Nationale Hypotheek Garantie

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie heeft een bijkomend rentevoordeel. Dit kan wel oplopen tot 0,5% per jaar.

Oversluiten naar Nationale HYpotheek Garantie

Als de waarde van je woning hoger is dan de NHG grens is niet meer mogelijk is om een hypotheek zonder NHG over te sluiten naar een hypotheek mét NHG. Oversluiten naar een hypotheek met NHG kan aantrekkelijk zijn vanwege het rentevoordeel en bijkomende lagere maandlasten.

Hoeveel Hypotheekrente-aftrek heb ik?

Met een gemiddeld inkomen is het percentage belasting dat je betaalt, gelijk aan het percentage aan hypotheekrenteaftrek. Voor dit jaar geldt circa 37%. Voor de hoge inkomens is dat anders; je betaalt 51% belasting en je hebt maar 46%. rente-aftrek.

Senioren voordeel bij lage- of geen hypotheek

Veel senioren hebben inmiddels hun hypotheek (bijna) afbetaald. Op dit moment val je dan onder de Wet Hillen, waarin wordt bepaald dat je geen bijtelling over de waarde van je woning (Eigen Woning Forfait) betaalt als je geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Dit wordt door de overheid afgebouwd. In 2020 daalt dit verder naar 93,34%.

Lees hier meer over de afschaffing van Wet Hillen.

Delen wordt gewaardeerd......