fbpx
De zin en onzin van een lange hypotheekrente

Hoe lang hypotheekrente vastzetten?

De zin en onzin van lange hypotheekrente

U hebt een woning op het oog en bent nu bezig om de hypotheek te regelen. Wat gaat u doen met de hypotheekrente? Vast of variabel? En hoe lang zet u de hypotheekrente vast? In dit artikel vindt u meer informatie over de zin en onzin van het vastzetten van de hypotheekrente.

Hypotheekrente

Over de hypotheek (het geleende geld voor uw woning) moet rente worden betaald: de hypotheekrente. De hypotheeklasten per maand worden deels bepaald door deze rente. Een lagere hypotheekrente resulteert in lagere maandlasten.

Bij het afsluiten van de hypotheek wordt de hypotheekrente vastgezet voor een bepaalde tijd. Het percentage rente verandert tijdens deze periode niet. Er zijn verschillende mogelijkheden: u kunt de hypotheekrente bijvoorbeeld voor 5, 10, 20 en 30 jaar vastzetten. Alles ertussen is ook mogelijk.

Vaste of variabele hypotheekrente

Hypotheekrente wordt meestal voor een bepaalde tijd vastgezet. Gedurende deze tijd betaalt u iedere maand hetzelfde percentage rente, dat is tenslotte de afspraak.

U kunt ook kiezen voor variabele hypotheekrente. In dat geval is het percentage rente afhankelijk van de actuele hypotheekrente. Er moet meer rente worden betaald als de rente stijgt. Op dit moment zijn de rentestanden erg laag en is er weinig verschil tussen vaste of variabele hypotheekrente. In dat geval kiezen veel mensen voor het vastzetten van de de hypotheekrente.

Hoe lang hypotheekrente vastzetten?

Vaak wordt het rentepercentage hoger als de rentevaste periode langer is. Bij een korte rentevaste periode is het rentepercentage dus lager. Een percentageverschil van 0,1% kan al voor een paar honderd euro verschil zorgen bij de bruto maandlasten op jaarlijkse basis. Het kan wel voor komen dat de hypotheekrente aan het eind van de rentevaste periode een stuk hoger is, waardoor u dan meer rente moet gaat betalen.

Hypotheekrente vastzetten zeer persoonlijk

Per persoon en per situatie is het verschillend hoe lang u de rente het best vast kunt zetten.

Korte rentevaste periode (1-5 jaar)

 de keuze voor een korte rentevaste periode is het best als je het risico op hogere woonlasten op korte termijn acceptabel vindt ( na 1 – 5 jaar), maar ook het gelukt wilt hebben dat de rente na deze periode gelijk of lager is. . De voordelen hiervan zijn: lagere hypotheekrente, minder rente dan bij een langere rentevaste periode. Hierdoor zijn je maandlasten lager. Wel is er minder zekerheid en heb je de kans dat je na deze periode hogere rente moet betalen (en dus hogere maandlasten krijgt).

Lange rentevaste periode (10-30 jaar)

Deze keuze biedt meer zekerheid. Eventuele stijging van de hypotheekrente beïnvloedt jouw maandlasten niet. De huidige stand van de hypotheekrente is erg laag en het verloop hiervan is niet zeker. Het loont dus om de hypotheekrente nu voor langere tijd vast te zetten. Er zijn echter ook nadelen: een langere rentevaste periode betekent ook hogere rente, waardoor je maandlasten dus hoger zijn. Daarnaast biedt het minder flexibiliteit. Als u op termijn de hypotheek wilt oversluiten, zult u worden geconfronteerd met een boete.

Vier Tips

Een aantal tips om te besluiten hoe lang u de hypotheekrente het best vast kunt zetten:

  1. Wat past er bij uw financiële situatie? Als u aan het einde van de maand weinig geld overhoudt, kunt u een onverwachte stijging van de hypotheekrente misschien niet betalen. Zet in dat geval je hypotheekrente zo lang mogelijk vast.
  2. Er kan niet zomaar iets gewijzigd worden zolang de hypotheekrente vaststaat. Als u binnen die tijd overstapt of verhuist, kan u worden geconfronteerd met een boeterente betalen. Houd hier rekening mee bij het maken van uw keuze.
  3. U kunt de hypotheekrente langer vastzetten als u verwacht dat de hypotheekrentes gaan stijgen. Korter vastzetten is juist weer verstandig als u denkt dat de hypotheekrente gaat dalen.
  4. Een hypotheekverstrekker berekent hoeveel u maandelijks kunt betalen voor een hypotheek op basis uw inkomen) Dit bedrag is lager als de hypotheekrente hoger is. Bij een hoge hypotheekrente wordt u maximale hypotheek lager. Dit is een belangrijk punt om mee te nemen als u een huis op het oog hebt en u de maximale hypotheek gaat laten berekenen.

Oversluiten hypotheek

Er zijn situaties waarin de huidige rente een stuk lager is dan de rente die u betaalt over uw hypotheek. Het kan dan lonen om je hypotheek over te sluiten. Dit kan ook als de rentevaste periode nog niet voorbij is. In dit soort gevallen kan het voor komen dat u een boeterente moet betalen, naast de extra kosten die het omzetten van de hypotheek met zich meebrengt. Een hypotheekadviseur kan voor u berekenen u of het loont om uw hypotheek over te sluiten.

Voor veel hypotheken geldt; aan het eind van de rentevaste periode mag u de hypotheek oversluiten zonder boeterente te hoeven betalen. 

Een fijne adviseur

De ideale lengte van de rentevaste periode is dus voor iedereen anders. Hypotheekrente voor langere tijd vastzetten biedt meer zekerheid, maar korter vastzetten kan weer voordelen opleveren in de vorm van lagere maandlasten. Zoek een hypotheekadviseur die hiervoor uitgebreid de tijd neemt en alle scenario’s voor u doorrekend. Alleen zo komt u tot een verstandig besluit. 

Delen wordt gewaardeerd......