fbpx
Aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek – Hoe zit dat?

Met een Aflossingsvrije Hypotheek betaalt u alleen rente, geen aflossing. Uiteraard moet u – als u geld leent – dit ook een keer terugbetalen. Bij een aflossingsvrije hypotheek doet u dit bij verkoop van de woning of na 30 jaar als de hypotheek afloopt.

Wat is een Aflossingsvrije Hypotheek?

Met een Aflossingsvrije Hypotheek betaalt u per maand alleen rente, geen aflossing. Hierdoor betaalt u een lager bedrag per maand dan bij een hypotheek waar u wel aflost. De schuld betaalt u bij verkoop van de woning terug. Dit kan bijvoorbeeld met de verkoopopbrengst van de woning of de opbrengst van uw bedrijf. Als u de woning niet verkoopt, dient u na 30 jaar de schuld af te lossen. Bijvoorbeeld met uw spaargeld, een erfenis of verkoop van aandelen.

De belangrijkste kenmerken van een Aflossingsvrije Hypotheek

Alleen rente, geen aflossing

Per maand betaalt alleen rente, geen aflossing. Daardoor blijft uw rentebedrag per maand gelijk. Dit geldt alleen als u de rente hebt vastgezet voor een bepaalde periode. Is de rente variabel dan dient u er rekening mee te houden dat deze per maand of soms drie maanden kan fluctueren. Hoger of lager afhankelijk van de rente-ontwikkelingen.

Geen hypotheekrente-aftrek

Indien u een aflossingsvrije hypotheek afsluit in 2021 dan is de hypotheekrente is dan niet aftrekbaar.

Geen hypotheekrente-aftrek toch een voordeel

Zeker in een tijd waar de prijzen van huizen de pan uitrijzen, kan het aantrekkelijk zijn een deel van uw hypotheek aflossingsvrij te financieren. U mist dan de hypptheekrente-aftrek, maar het geeft wel ruimte om zelf te sparen om uit eindelijk de hypotheek af te lossen op een veel later tijdstip dan per direct.

De voordelen van een aflossingsvrije hypotheek

Eigenlijk is er maar één voordeel aan de afslossingsvrije hypotheek; de maandlast van uw hypotheek is lager dan dat u gaat aflossen, bijvoorbeeld middels een annuïtaire -of lineaire hypotheek

De nadelen van een aflossingsvrije hypotheek

Met het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek mist u hypotheekrente-aftrek voor 30 jaar. Ondanks de huidige lager rente, kan dit behoorlijk oplopen. Daarnaast dient u er rekening mee te houden dat u na 30 jaar voldoende spaargeld heeft om de hypotheek mee af te lossen. De vraag is of u genoeg discipline heeft? Daarnaast is het de vraag of uw huis tegen die tijd voldoende waard is om eventueel een nieuwe hypotheek te krijgen. Dat geldt tevens voor uw (pensioen) inkomen.

De overheid en een aflossingsvrij hypotheek

Vorig jaar startte de overheid een campagne ‘aflossingsvrij‘ waarbij u werd gestimuleerd om uw aflossingsvrije hypotheek zo snel mogelijk af te lossen om problemen in de toekomst het hoofd te bieden. De consumentenbond zorgde voor geruststelling in de markt.

Afsluiten aflossingsvrije hypotheek

Ook in de huidige tijd is het nog mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Volgens de Gedragscode hypothecaire financiering, mag u maximaal 50% van de waarde van uw woning aflossingsvrij financieren.

Oversluiten aflossingsvrije hypotheek

Heeft u al een hypotheek afgesloten voor 31-12-2013, dan kunt u deze hypotheek geruisloos voortzetten. Dat houdt in dat u de hypotheek mee kan nemen naar een andere bank.

Tussentijds aflossen aflossingsvrije Hypotheek

U kunt vaak tussentijds aflossen als je dat wilt. Dit verschilt per geldverstrekker. Over het algemeen kunt u 10 – 20 % per jaar boetevrij aflossen. Dit percentage neemt u van de originele hypotheeksom.

LET OP! Als actuele rente hoger is dan de rente op uw hypotheek, dan zou het zo maar kunnen zijn dat u meer kunt aflossen dan het eerder genoemde percentage. Neem dan ook altijd contact op met uw bank of adviseur om duidelijkheid te krijgen op het moment dat u wilt meer wilt aflossen.

Delen wordt gewaardeerd......