Meteen naar de inhoud

Hypotheek oversluiten is dat wel verstandig?

Veel mensen kunnen met hun hypotheek voordeliger uit zijn door deze over te sluiten. Maar oversluiten kost geld en er komt nog wel het één en ander bij kijken. Is oversluiten dan wel verstandig? Als onafhankelijk financieel adviseur in Amsterdam leggen we het u graag nauwkeurig uit waarom u wel en waarom u niet moet oversluiten.

In een tijd waarin de rente voor hypotheken stijgt, kan het oversluiten van uw lening veel geld opleveren. U breekt het huidige rentecontract open, betaalt mogelijk een boete en sluit een nieuw rentecontract af. Makkelijker kan het niet zou je zeggen. Maar toch dienen er wel goede afwegingen te worden gemaakt.

Oversluiten hypotheek bij stijgende rente

Oversluiten is van alle tijden, bij lage rente praat iedereen elkaar naar de mond hoe goedkoop hun hypotheek wel is. En omdat u 5 jaar geleden bij een rente van 4% ook dacht ” lager zal die niet worden” kijkt u jaloers naar de buurman die nu minder dan 2% betaalt. Maar hoe zit het nu echt?

Hoe weet ik of hypotheek overluiten loont?

Eigenlijk zijn er twee manieren van oversluiten van uw hypotheek:

  1. Oversluiten hypotheek bij dezelfde geldverstrekker
  2. Overstappen hypotheek naar een andere geldverstrekker

Hoe weet ik hoe ik moet oversluiten?

Ad 1. Oversluiten hypotheek bij dezelfde geldverstrekker is dat verstandig?

Stel u bent klant bij bank X en u heeft een rentevasttermijn van 10 jaar afgesloten. Inmiddels zijn 5 jaar verstreken en wilt oversluiten. U vraagt dan bij bank X twee zaken op:

  1. De proforma aflosnota; dat is de huidige hypotheek plus de boete voor het openbreken van het rentecontract.
  2. Een nieuw rentevoorstel voor bijvoorbeeld weer 10 jaar rentevast

Loont oversluiten hypotheek kunt u zelf berekenen

Nu kunt u uitrekenen hoeveel voordeel u de nieuwe rentetermijn oplevert en wat de kosten zijn. De kosten moeten in ieder geval binnen 10 jaar terugverdiend worden, anders heeft oversluiten geen zin. Liever verdient u de boete terug binnen 5 jaar, de periode waarin uw huidige contract nog loopt. Dan maakt u echt winst.

Naast een lagere maandlast voor de komende 10 jaar, heeft u ook zekerheid van een vaste rente voor de komende 10 jaar. Rentestijgingen in de komende jaren zullen op u geen invloed hebben.

Ad 2. Oversluiten hypotheek naar een andere geldverstrekker is dat verstandig?

Oversluiten van uw huidige bank X naar een andere bank is alleen interessant als het voordeel groter is dan bij bank X blijven. Dit voordeel zit hem in de rente en aflossing die wellicht bij een andere geldverstrekker lager is. Houdt u er rekening mee dat deze manier van oversluiten een stuk duurder is. U moet opnieuw naar de notaris en de advieskosten zullen in het algemeen hoger zijn.

Oversluiten hypotheek vergelijken dat is verstandig

Als uw overweegt om uw hypotheek over te sluiten, vergelijk dan mijn voorbeelden 1 en 2 met elkaar voordat u een besluit neemt. Het is beslist niet zo dat oversluiten altijd loont.

Adviestarieven voor oversluiten hypotheek vergelijken is verstandig

Neem in uw vergelijking ook mee hoeveel kosten het advies en bemiddeling zijn.. Vraag op voorhand een prijsopgave of wend u tot partijen die transparant zijn door een prijslijst op hun site te hebben. Kijk voor meer informatie ook naar het artikel; ” Hypotheek afsluiten; waar moet ik op letten?

Een vrijblijvende indicatie of oversluiten loont?

Vul ons formulier in en wij rekenen u vrijblijvend en gratis voor of oversluiten loont.