Meteen naar de inhoud

Hoge WOZ-waarde; ‘Vooral 50 plusser kan duizenden euro’s besparen’

De Telegraaf schrijft deze week uit monde van de van Bruggen Adviesgroep dat vooral 50 plusser duizenden euro’s kan besparen met een Hoge WOZ-waarde. Maar is dit nou de beste optie om de rente te verlagen? Pro Finance legt uit.

Vaak betalen huizenbezitters een opslag op de rente als ze weinig of geen geld in hun huis hebben gestopt en dus de aankoop volledig met een hypotheek hebben gefinancierd. Als uw woning meer waard is, kunt u een verzoek neerleggen bij uw bank om de opslag van de hypotheek af te halen. Hierdoor gaat de rente omlaag en dat betekent dat uw maandlasten kunnen dalen. Dit kan bij sommige banken middels een WOZ -beschikking. En is dus kosteloos en vrij simpel. Maar een hogere WOZ-waarde impliceert ook meer belasting betalen en de vraag is of u dit wilt.

Hoge WOZ-waarde: lagere rente en lage belasting

Maar het zou toch prettig zijn als u de rente op uw hypotheek kunt verlagen zonder dat daarbij de belasting op uw woning wordt verhoogd. Daarom adviseren wij altijd uw WOZ-beschiking aan te vechten en een bezwaar in te dienen. Nee heeft u, ja kunt u krijgen. Daarnaast is het verstandig om bij uw bank te informeren of zij ook akkoord gaan met een alternatieve manier van het aantonen van de waarde van uw woning; bijvoorbeeld door een Calcasa-raport. Dit kost u eenmalig € 25,- en het doet zijn werk goed als het gaat om het verlagen van uw hypotheekrente. Overleg op voorhand met uw bank aangezien soms een specifieke code moet worden gebruikt. Indien uw bank geen Calcasa-raport accepteert, kunt u ook nog opteren voor een taxatierapport. Daarmee is waarde van uw woning natuurlijk wel fors toegenomen. De rentekorting kan zo fors oplopen. De kosten voor een taxatie zijn rond de vijfhonderd euro.

Hoge WOZ-waarde: zoek uit of oversluiten loont

Als u toch in gesprek met uw bank bent, is het verstandig om ook direct te vragen of het oversluiten van uw hypotheek loont. U breekt in dit geval het rentecontract open en betaalt een boete. Let op! Met de nieuwe lagere rente moet u wel de boete ruim terugverdienen. Een alternatief is rentemiddeling; waarbij u geen boete betaalt, maar de vergoeding voor rentemiddeling wordt verdeeld over de nieuwe rente als een opslag.

Indien uw bank geen Calcasa-raport accepteert, kunt u ook nog opteren voor een taxatierapport. Daarmee kunt u de actuele waarde van uw woning natuurlijk aantonen.. De rentekorting kan zo fors oplopen. De kosten voor een taxatie zijn rond de vijfhonderd euro.

Hoge WOZ-waarde; slecht voor de erfgenamen

Bent u in de herfst van uw leven, dan denkt u wellicht na over uw vermogen na uw overlijden. Een groot onderdeel van dit vermogen is uw eigen woning. Uw nabestaanden betalen erfbelasting over de WOZ-waarde van uw woning. Het is dus zaak om deze laag te houden. Ook hier adviseert Pro Finance om gebruik te maken van andere middelen om uw rente te verlagen en altijd bezwaar te maken door de opgelegde WOZ-beschikking. Dit kan in geval van overlijden duizenden euro’s erfbelasting schelen. Met behulp van een goed testament, kunt u nog meer belasting besparen voor uw erfgenamen.