Meteen naar de inhoud

Hoelang hypotheekrente vastzetten?

Bij het afsluiten van een hypotheek moet een aantal lastige keuzes worden gemaakt. Bijvoorbeeld hoelang moet ik mijn hypotheekrente vastzetten? 10 jaar, 20 jaar of kies is voor een variabele rente? in dit artikel proberen wij u op weg te helpen bij het maken van deze lastige keuze.

Hypotheekrente vastzetten

Het ligt voor de hand om in deze tijd waarbij de hypotheekrente historisch laag is, te kiezen voor zekerheid. Dus wordt vaak gekozen voor het vastzetten van de hypotheekrente voor een langere periode, bijvoorbeeld 20 jaar. Dat biedt zekerheid. U weet exact wat uw maandlasten zijn de komende periode. Maar is dit wel altijd de juiste keuze?

Historisch lage hypotheekrente

De vraag dit zich aandient; Kan de rente nog lager worden? Het antwoord is: Ja, dat zou kunnen. Ook in het verleden werd er bij een percentage van 5% gesproken over een historisch lage rente, terwijl nu blijkt dat de rente veel lager is komen te liggen. Ook in de toekomst is een rente van nul of zelf negatief denkbaar. Dus kiest u voor zekerheid, dan weet u ook dat u de komende twintig jaar dat uw maandlast niet lager wordt ook als de rente toch daalt.

Hypotheekrente vastzetten en flexibiliteit

Niet alleen biedt een 20 jaars rente zekerheid. Het belemmert u ook in het oversluiten van de hypotheek de komende 20 jaar mocht de rente toch dalen. De boete die een bank rekent voor het openbreken van uw hypotheekcontract, is vele malen groter bij 20 jaars rente dan bij een 10 jaars rente.

2x 10 jaar hypotheekrente is geen 20 jaar

In het scenario waarbij de hypotheekrente de komende 10 jaar gelijk blijft of zelf nog wat daalt, is het verstandiger om twee periodes van 10 jaar hypotheekrente af te sluiten, dan 1 x 20 jaar. De twee 10 jaars-periodes zullen in dit voorbeeld voor lagere maandlasten zorgen dan 1 x 20 jaar. Neemt u hierbij ook in acht dat de waarde van uw woning stijgt, waardoor u in de tweede periode korting kunt krijgen op de rente. Niet bij alle banken gaat dit vanzelf.

Variabele hypotheekrente niet vastzetten zeer flexibel

De meest onzekere, maar ook meest flexibele hypotheekrente, is er één die variabel is. Deze kan (hoeft niet) iedere maand veranderen, Naar boven of beneden. Als u niet op zoek bent naar zekerheid en het maximale wilt profiteren van de lage rente en daar best wat risico voor wilt nemen, kan dit een prima hypotheekrente zijn. Mocht u na verloop van tijd toch wat nerveus worden van die veranderende maandlasten, dan kunt u de rente altijd nog vastzetten voor 10 of 20 jaar. Bij een variabele rente kunt u vaak 100% van de hypotheek boetevrij inlossen.

Voor iedereen een andere hypotheekrente

Uiteindelijk geldt voor iedereen dat u vooral moet doen waar u zich goed bij voelt. Het kopen van een huis brengt al genoeg spanning met zich mee. Achteraf kunt u pas zeggen of u het goed heeft gedaan of dat het beter had gekund. We geven u hierbij een aantal vragen die u zichzelf kunt stellen.

  • Hoeveel zekerheid wil ik voor mezelf en voor welke periode?
  • Gaat mijn inkomen wijzigen en kan ik in de toekomst meer betalen?
  • Krijg ik binnen afzienbare tijd een erfenis of een grote bonus?
  • Ga ik wooncarrière maken naar een grotere woning?

Hypotheekrente voorspelling

Natuurlijk kunnen ook wij niet in een glazen bol kijken en de hypotheekrente voor de toekomst voorspellen. Wel weten we dat de tienjaarsrente op de kapitaalmarkt al negatief is en dat de echte recessie moet nog komen. Veel overheden zitten diep in de schulden en die hebben belang bij een lage rente. Dat de hypotheekrente de komende tijd laag blijft en wellicht nog daalt, lijkt ons evident.

Kies voor onafhankelijk advies

In het artikel van de Telegraaf komen verschillende adviseurs aan het woord met hun visie op ‘de beste’ keuze. Bereid u vooral zelf voor en ga het gesprek aan met uw adviseur. Alleen zo komt u tot een keuze welke het beste bij u past. U zult merken dat bij de éne geldverstrekker de lange rente goedkoop is ( 20 jaar rentevast) en bij een andere geldverstrekker de 10 jaars rente. Het voordeel van een onafhankelijk adviseur is, dat nadat u de keuze hebt gemaakt, hij / zij op zoek kan naar de bank die de scherpste rente aanbiedt en de beste voorwaarden heeft. Met andere woorden, voor 10 jaars rente moet u bij Bank A zijn en voor 20 jaarsrente bij bank B.