fbpx
Hoe bouw ik vermogen op met een koophuis?

Hoe bouw ik vermogen op met een koophuis?

Met geld maak je geld

Hoe bouw je vermogen op met een koophuis? Vermogen opbouwen gaat vrij eenvoudig wanneer u een koophuis heeft. Zodra de waarde van uw koophuis hoger is dan uw hypotheekschuld, heeft u vermogen opgebouwd. Het afbetalen van de hypotheek gaat bovendien als vanzelf. Bij de meeste hypotheekvormen zult u maandelijks moeten afbetalen. Binnen dertig jaar heeft u dan een afbetaald huis, wat een flink vermogen oplevert. Als onafhankelijk financieel adviseur in Amsterdam leggen wij u dat graag nog nader uit.

Heeft het nut om extra af te lossen op mijn hypotheek?

In sommige gevallen kunt u sneller vermogen opbouwen door extra af te lossen op uw hypotheek. Of dit verstandig is, hangt van een aantal zaken af. Er zijn drie situaties waarin het extra aflossen meestal nut heeft: wanneer u spaargeld boven de vrijstelling in box 3 heeft, wanneer u een kleine hypotheek heeft en wanneer de hypotheek 50%-60% hoger is dan de waarde van de woning.

Wanneer heeft het geen nut om extra af te lossen op mijn hypotheek?

In sommige situaties is het onverstandig om extra af te lossen op uw hypotheek. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer u zich nog in de rentevaste periode van uw hypotheek bevindt. Het is dan onverstandig om meer af te lossen dan het boetevrije deel. Echter, een aantal banken rekent geen boete wanneer u uit eigen middelen aflost. Na de rentevaste periode kunt u boetevrij aflossen. Daarnaast is het belangrijk om alleen extra af te lossen met geld dat u niet nodig heeft. Het is verstandig altijd geld achter de hand te houden voor onvoorziene omstandigheden.

Heeft het nut om te investeren in mijn koophuis?

Een andere manier om uw vermogen te verhogen via uw koophuis, is door te investeren in verduurzaming. Investeringen in het energiezuiniger maken van uw huis betalen zich niet alleen uit in uw eigen energierekening, zij verhogen ook de waarde van uw huis. Immers, voor een duurzaam huis met een beter energielabel wordt uiteindelijk een hogere prijs betaald. De verhoging in de waarde van uw huis zorgt ervoor dat uw vermogen zal verhogen.

 Hoe bouw ik vermogen op met een koophuis; de alternatieven

Uiteraard zijn er nog meerdere mogelijkheden voor het opbouwen van vermogen met een koophuis. Bijvoorbeeld het opnemen van de overwaarde om het vervolgens weg te zetten in beleggingen. De opbrengst van de beleggingen zal dan hoger moeten zijn dan de te betalen rente. De rente is in dit geval niet aftrekbaar voor de inkomensbelasting. Aan deze constructie zitten risico’s, maar is wel degelijk toepasbaar. Ook het opnemen van de overwaarde om daar vervolgens een tweede woning voor aan te kopen voor de verhuur, behoort van de mogelijkheden als u vermogen wilt opbouwen met een koophuis.

Advieskeuze
Banner Advieskeuze.nl