fbpx
Overlijden binnen een uur; wie erft?

Overlijden binnen een uur: wie erft?

Het is een gitzwart scenario: Het had zo mooi moeten zijn. Een jong stel gaat op huwelijksreis en heeft een mooie excursie gemaakt naar een tropisch eiland. Als ze ’s avonds een visje hebben gegeten in het plaatselijke restaurantje, worden ze allebei doodziek. Ze worden per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar ze beiden overlijden. Waarschijnlijk aan een ernstige voedselvergiftiging. Eerst overlijdt de bruid en een half uur later de bruidegom.

Wat dit verhaal niet alleen tragisch, maar ook bijzonder maakt, is dat het stel in algemene gemeenschap van goederen waren getrouwd, maar geen testament had. Wat er vervolgens erfrechtelijk gebeurt is heel interessant. In de wet staat vastgelegd dat diegene die als eerste overlijdt zijn of haar deel van het vermogen nalaat aan diegene die als tweede overlijdt (de langstlevende). In het geval van het Nederlandse stel was het de bruid die als eerste het leven liet. Nog geen halfuur daarna overleed haar partner. Volgens de wet heeft dus eerst de bruidegom het deel van de bruid geërfd, waarna het bezit overging naar de nabestaanden van de bruidegom. In dit geval zijn familie. En de familie van de bruid? Die staat dus met lege handen.

UIrspraak rechter; overlijden binnen een uur: wie erft?

De kwestie werd in eerste instantie voorgelegd aan de rechtbank in Den Haag. Daar werd de uitspraak gedaan dat er een uitzondering gemaakt mocht worden, omdat het hier bijzondere omstandigheden betrof. In het hoger beroep boog het hof zich over de rechtspraak en werd deze beslissing teruggedraaid.

Familie bruid heeft geen recht op erfenis

Al het vermogen, de woning, spaarrekening en bijzondere bezittingen gaan naar de familie van de bruidegom. Of dit de wens van het jonge stel was, valt te betwijfelen. Door het opstellen van een testament met daarin de zogeheten rampenclausule zou een hoop ellende voorkomen zijn. Daarin wordt bepaalt dat als een scenario zoals hiervoor beschreven zich voordoet, dat als de ander slechts erft als deze op de dertigste dag nog leeft.

Voor het opstellen van een testament kijk ook naar mijn artikel. Checklist voor het opstellen van testament.

Bron: Voorkom ruzie bij de kist

Delen wordt gewaardeerd......