fbpx
Is beleggen iets voor mij?

Is beleggen iets voor mij?

De afgelopen jaren is de rente op spaargeld zo laag dat het nauwelijks nog iets oplevert. Er is een andere manier om meer uit uw geld te kunnen halen: beleggen. Veel mensen vragen zich af of beleggen wel iets voor ze is. In dit artikel wordt duidelijk uitgelegd wat beleggen is en of het ook iets voor u is.

Beleggen, wat is dat precies?

U kunt uw geld onder andere beleggen in vastgoed, kunst, obligaties, aandelen en beleggingsfondsen. Eigenlijk koopt u iets met het geld in de hoop dat dit over een tijd meer waard zal zijn. Dit brengt voor- en nadelen met zich mee.

Het geld wordt meer of juist minder waard. Het risico hierbij is dat uw geld ook minder waard kan worden. De waarde van het geld fluctueert mee met de koers van hetgeen waarin u belegd heeft. De aandelenbeurs is de plek waar dit plaatsvindt. Dit is eigenlijk een soort marktplaats voor het verhandelen van geld in plaats van producten. Er wordt geld verdiend door het aan- en verkopen van aandelen. Het draait allemaal om het moment waarop deze aandelen aangekocht of verkocht worden. Ook wordt er periodiek rente/dividend uitbetaald. Zo maakt u meer van uw eigen geld. Toch is het lastig om te beginnen met beleggen. Hoe werkt het precies? Waar moet u beginnen? 

Geld dat u niet nodig heeft

Het is belangrijk om te starten met geld dat u niet nodig heeft. Mocht het verkeerd gaan, dan is dit natuurlijk vervelend, maar brengt het verder geen problemen met zich mee. Tegenwoordig kan er al gestart worden met beleggen vanaf €50,-. Het is belangrijk om uzelf goed te oriënteren voordat u begint.. Een bank of broker (Engels voor beurshandelaar) is het startpunt, u kunt niet direct op de beurs starten. Er zijn twee mogelijkheden:

  1. Zelfs aan de slag gaan;
  2. Het beleggen uit handen geven

Door te beginnen met een kleine inleg en zorgvuldig te kiezen maakt u een vliegende start. Op deze manier kan beleggen zeker iets voor u zijn. U kunt zich ondertussen verdiepen in het onderwerp en volgen of u op de juiste weg bent of niet.

Beginnen met beleggen

U heeft zich ingelezen en wil nu beginnen met beleggen. Het is belangrijk om u bewust te zijn van de risico’s (risicomanagement). U handelt met uw eigen geld met de bedoeling om er meer van te maken. Nu beleggen met €50,- kan u over 20 jaar zomaar meer dan €20.000,- opleveren.

Tips met betrekking tot beleggen:

  • Begin altijd bij een betrouwbare bank of broker;
  • Oriënteer uzelf goed, snap wat u gaat doen;
  • Beleggingen over een lange termijn leveren meer op;
  • Geld waarmee u een risico kunt lopen is het geld waarmee u gaat beleggen;
  • Verspreid het geld over verschillende bedrijven/producten/grondstoffen, zet niet in op één bedrijf/product/grondstof;
  • Van tevoren bepalen waarin u gaat beleggen (grondstoffen, valuta, aandelen of een mix hiervan).

Beleggen voor Senioren

Als u altijd gespaard hebt, dan is beleggen misschien best een grote stap. Wij stellen daarom speciaal voor senioren een zeer behoedzame combinatie samen; zoals dat heet een ultra defensieve portefeuille. Dit zijn alleen obligaties van stabiele ondernemingen zoals Apple, McDonalds, Allianz Verzekeringen, Nike, Lufthansa, Achmea, et cetera.

Multinationals die wij dagelijks monitoren of ze een stabiel rendement opleveren. Omdat wij – net als u – in uw portefeuille liever geen grote schommelingen zien.

Gratis Ebook

Als u eens op uw gemak wilt lezen hoe professionele vermogensbeheerders met beleggingen omgaan, dan is het gratis eBook een aanrader. Dick de Haan en Paul van Beek van Comtessa Vermogensbeheer vettellen over hun dagelijks werk.

Conclusie

Als u het interessant vindt en u inleest in het beleggen, dan kan het zeker iets voor u zijn. Dit zijn echter wel twee randvoorwaarden om te starten. Het heeft geen zin om gewoon te starten en te kijken waar het schip strandt. Er zijn veel boeken over beleggen en ook op internet is veel informatie te vinden over beleggen. Daarnaast worden er ook cursussen aangeboden voor beginnende beleggers. Wees goed voorbereid en gebruik uw gezonde verstand. Alleen op deze manier kunt u leuk verdienen aan beleggen en wordt het een uitdaging om zoveel mogelijk uit uw geld te halen. Lees ook: Is sparen wel verstandig?

Delen wordt gewaardeerd......