fbpx
Beleggen in Obligaties nú interessant

Beleggen in obligaties nú extra interessant

Gedurende een aantal jaren adviseren wij beleggen in obligaties voor onze senior cliënten. Senior Beleggen (video) hebben wij dat genoemd. We staan nog steeds achter dit advies, omdat het rendement weliswaar laag is, maar het risico van grote schommelingen in de portefeuille ook gering. Voor de goede orde ‘Bonds’ is de Engelse term voor obligaties!

 

Beleggen in obligaties nú voor ‘iedere’ belegger

Nu zien wij dat obligaties ook interessanter worden voor onze jongere klanten. Zeker voor hen die nog steeds hun geld op een spaarrekening hebben staan, zonder enige rente en de stap naar risicovol beleggen niet durven te nemen.

In onderstaand plaatje ziet u dat het tijd is op in een obligatie portefeuille in te stappen. Jarenlang is deze categorie gemeden door jonge beleggers vanwege het lage verwachte rendement. Inmiddels is deze situatie 180 graden gedraaid zoals te zien is in de figuur. Het verwacht rendement op een goed gespreide obligatieportefeuille is inmiddels opgelopen tot netto 4% a 5% per jaar. Met spaarrentes nog altijd rond de 0% is het gat tussen beleggen in vastrentende waarden en het geld contant op de bank historisch groot geworden.

Wanneer moet ik instappen?

Het aanvangspunt om nu te beleggen in obligaties is historisch goed door de snelle rentestijgingen in het afgelopen jaar. In onderstaande figuur is te zien dat de rentestijgingen van dit formaat slechts 1 keer per 100 jaar voorkomt. Eerder was dit in 1721, 1865 en 1920. Dit verklaart duidelijk waarom er op dit moment een aanvangsrendement van 4 tot 5% per jaar gerealiseerd kan worden voor de komende jaren.

Obligatie beleggen met Senior Beleggen

Obligatie-beleggen is geschikt voor vermogens vanaf € 100.000,-. De belangrijkste reden voor deze ondergrens is dat we een spreiding willen aanbrengen over het vermogen om de risico’s te beperken en een stabiel rendement te genereren. Net als met een spaarrekening willen we rentes ontvangen die obligaties jaarlijks betalen. Zodra een obligatie vervalt, herbeleggen we de gelden weer tegen de dan geldende rentes. Door een vervalkalender op te bouwen over een aantal jaren zorgen we ervoor dat het effect van renteschommelingen tussendoor beperkt blijft.


Meer weten over het beleggen in obligaties? Download de brochure Senior Beleggen
De kans dat rentes voorlopig verder stijgen is groot. Het is lastig om door De ECB om invloed op de inflatie te krijgen met hun beleid. De kans dat de rente wordt verhoogd door de ECB is vrij groot. Obligaties lopen hierop vooruit en hebben nu al hun voordeel. Senior Beleggen hebben wij ontwikkeld in samenwerking met Comtessa Vermogensbeheer BV. Wilt u een persoonlijk gesprek bel dan met 020-4632990.

Delen wordt gewaardeerd......