fbpx
Schenken en erven

Schenken en erven

Er zijn bepaalde regels verbonden aan het schenken van geld aan familie of vrienden en aan het erven van geld. Hoe zit het nu precies? Kunt u uw familie of vrienden het beste laten erven als u overlijdt of schenken terwijl u nog in leven bent? Wat schenken betreft is het verstandig om van tevoren naar de belastingregels te kijken. Het maakt daarbij niet uit aan wie u wilt schenken. Doet u dat niet, dan zou het goed kunnen dat u opeens verrast wordt door schenk- of erfbelasting of dat u juist belastingvoordeel laat liggen. Dit zou erg zonde zijn. Het is daarom verstandig om (jaren) van tevoren al eens te kijken hoe dit precies zit.

Twee manieren van vermogensoverdracht

Er zijn twee manieren om vermogen door te geven aan (klein)kinderen: door een schenking tijdens het leven of via het nalatenschap na uw overlijden. In beide gevallen bekijkt de fiscus of er iemand belasting moet betalen. Door op tijd te beginnen kunt u uiteindelijk op veel erfbelasting besparen.

Erfbelasting

Er moet binnen 8 maanden, na het overlijden van iemand, een aangifte erfbelasting worden ingediend. Bij een correcte aangifte wordt er vanaf 2019 geen belastingrente meer in rekening gebracht door de Belastingdienst. Ook moet er, namens de overledene, nog aangifte inkomstenbelasting gedaan worden. Het komt ook voor dat u bij uw eigen aangifte de onverdeelde erfenis al op moet geven als vermogen. Let op! Terwijl u nog niets heeft ontvangen, moet u al belasting betalen.

De erfbelasting blijft altijd onder de 40% van de erfenis. Voor kinderen is dit onder de 20% en voor partners is dit nog minder (vaak zelfs helemaal niks).

Vrijstellingen

Het kan ook voor komen dat u al vermogen wilt overdragen tijdens uw leven. Dit kunt u op verschillende mogelijkheden doen:

  • In 2021 mag u €6.604,- belastingvrij schenken aan uw kinderen. Bij een hoger bedrag betaalt u meestal rond de 10% schenkbelasting. 
  • Aan anderen dan u eigen kinderen mag u €3.244,- belastingvrij schenken (denk hierbij bijvoorbeeld aan een kleinkind of een vriend). 
  • In uitzonderingsgevallen (bijvoorbeeld als het geld in een eigen woning gestoken wordt) mag er een hoger bedrag geschonken worden zonder dat hier belasting over betaald hoeft te worden. Het maximale bedrag hiervoor is €erv105.302,-. Hierbij moet de ontvanger tussen 18 en 40 jaar oud zijn.

Kinderen geld schenken

Er zijn verschillende manieren om geld aan uw kinderen te mogen schenken. U kunt tijdens uw leven gebruikmaken van een herroepelijke schenking of van een schenking op papier. Ouders moeten dan wel het saldo van de spaarrekeningen van de kinderen opgeven bij de eigen aangifte inkomstenbelasting. 

Schenken voor koophuis

Met een lening en/of schenking kan u uw kind helpen bij het aflossen van de hypotheek en de aanschaf van een eigen woning. Beide opties kunnen fiscaal voordeel opleveren én een lagere rente op het deel van de hypotheek dat overblijft bij de bank. Maar wist u dat tegenwoordig dit niet alleen voor (klein)kinderen geldt; u kunt iedereen schenken die u aardig vindt.

Een familielening kan veel fiscale voordelen hebben, als het geld geleend wordt tegen een hoge rente. Vaak willen de ouders de kinderen juist helpen, dit doen ze dan gewoonlijk met giften. Er gelden wel enkele regels voor het uitlenen van geld. Als u zich daar niet aan houdt, krijgen de kinderen geen renteaftrek.

Er mag maximaal €105.302,- geschonken worden (zonder schenkbelasting) als dit bedrag gebruikt wordt voor een eigen woning. Dit geldt alleen bij een schenking aan iemand tussen de 18 en 40 jaar. Het geld moet ook daadwerkelijk gebruikt worden voor een eigen woning. De schenking kan in één keer geschonken worden, maar mag ook verdeeld worden over drie opeenvolgende jaren. Deze vrijstelling geldt vaak niet voor kinderen die al eerder een vrijgestelde schenking gekregen hebben van de ouders.

Goed doel

Naast schenken aan familieleden of vrienden wordt er ook vaak geschonken aan een goed doel. Deze giften zijn meestal aftrekbaar bij de belastingaangifte. Als je het slim regelt, krijgt u vaak maximaal iets meer dan de helft van de gift terug. Dit is wel afhankelijk van het belastingtarief. Schenkingen gedaan aan familie of vrienden zijn niet aftrekbaar. Uiteindelijk leidt het wel vaak tot belastingvoordeel. Wat u nu al schenkt, laat u uiteindelijk minder na als u overleden bent. Daardoor kan het zijn dat er later minder erfbelasting betaald hoeft te worden.

Zoals u hebt kunnen lezen, is er veel mogelijk op het gebied van schenken en erven. Het is wel verstandig om hier van tevoren al over na te denken, zodat u op het moment zelf niet voor onaangename verrassingen komt te staan en gebruik maakt van alle belastingvoordelen die er zijn.

Wilt u eens van gedachten wisselen over schenken en erven, maak dan gerust een afspraak. Zo’n eerste gesprek kost u niets

Ook interessant

Testament alleen voor Rijken?

Is een testament alleen voor de rijken?

Nee, een testament is niet alleen voor de Rijken. We leggen u graag uit waarom niet. Lees het hele artikel……

Delen wordt gewaardeerd......