fbpx
Belasting over spaargeld

Belasting over spaargeld 2022

Spaarders vinden dat de spaarbelasting al jaren oneerlijk is geregeld. De te betalen belasting over spaargeld is veel hoger dan je aan rente verdient. Nu ligt er een nieuw wetsvoorstel dat spaarders vanaf 2022 gaat ontzien. Kunnen we juichen? Niet iedereen. Het voorstel wordt budgetneutraal. Dus het voordeel voor spaarders kost anderen geld. Wordt het belastingsysteem eerlijker? Oordeel zelf!

Box III: vermogen en schulden

Sinds 2001 kent onze inkomstenbelasting drie boxen. In box III zit al het vermogen en onze schulden (behalve hypotheekschuld). Dus sparen, beleggen, verhuurde woningen en privé-leningen, zoals PL en doorlopend krediet.

Overheid bepaalt een fictief rendement

Wat voor rendement je haalt, maakt de fiscus niet uit. De overheid bepaalt een fictief rendement. Dat kost je dit jaar tussen de 0 en 1,68% over de top van je vermogen. In 2022 verandert Box III. Er komen drie kleine lades in Box III met ieder zijn eigen regeling. Voor spaargeld wordt dat 0,09% en voor ander vermogen 5,33%. Terwijl schulden- en dat is nieuw-, ook geld gaat kosten namelijk 3,03%. Over de eerste € 30.360 hoef je geen belasting te betalen. Op wijzeringeldzaken.nl kun je je eigen situatie invullen en rollen de verschillen er zo uit.

Een rekenvoorbeeld: Een alleenstaande met € 440.000 aan vermogen met 0,1% rente per jaar betaalt in 2019 € 4.929 aan belasting. In 2022 betaalt deze alleenstaande niets als zijn geld op een spaarrekening staat. Maar heeft hij zijn geld in beleggingen uitstaan, is hij € 7.607 box III belasting verschuldigd.

Schulden in box III

Grote verschillen kunnen ontstaan als je naast vermogen ook schulden hebt in box III. Nu mag je de schulden aftrekken van je spaargeld (€ 3.100 vrijstelling) Maar in 2022 moet je de schulden tegen 3,03% aftrekken van het fictieve rendement in box III. Aldus Melvin van Jaarsveld van NAHV belastingadviseurs. Hij geeft een voorbeeld:

Rekenvoorbeeld: Een alleenstaande met € 440.000 vermogen. En € 50.000 aan persoonlijk krediet. Staat het geld op de spaarrekening dan betaalt hij in 2022 niets, terwijl dat nu € 4.303 is. Maar heeft hij zijn vermogen op een beleggingsrekening staan dan betaalt hij in 2022 € 7.107. Dat is bijna drieduizend euro meer belasting.

Schuld op papier

Slecht nieuws voor ouders die hun kinderen op papier geld hebben geschonken. Vaak is dit een slimme truc om de erfenis te verkleinen, zonder dat het invloed heeft op het vermogen van de ouders. Een gang naar de notaris kan in deze verstandig zijn, aldus Linda Ploeg, notaris bij Ploeg notariaat. Zij geeft een voorbeeld:

Rekenvoorbeeld: Stel een alleenstaande vader heeft één miljoen aan effecten in Box III. Tot nu toe schonk hij € 300.000 op papier aan zijn dochter. Zijn box III vermogen zakte daardoor naar € 700.000. Hij betaalt per jaar € 8.442 Box III belasting. Vanaf 2022 wordt dit € 14.457. De schenking aan de zoon geldt als belegging en daarover moet de zoon € 5.000,- belasting betalen.

Familiehypotheek

De afgelopen jaren zijn er veel familiehypotheken afgesloten. Hierbij is het mogelijk om ervoor te zorgen dat de ouders onderaan de streep geen belasting hoeven te betalen. De kinderen betalen namelijk hypotheekrente (1,2%) aan de ouders die gelijk is aan de betaalde box 3-belasting die de ouders zouden moeten betalen. Ook de familiehypotheek wordt in het nieuwe plan minder interessant.

Rekenvoorbeeld: Stel de ouders hebben een vermogen van € 100.000. Daarvan wordt € 50.000 als hypotheek aan het kind verstrekt. Dan moeten zij in 2022 circa 700 belasting betalen. Als ze het op de spaarrekning laten staan betalen ze geen belasting.

Sparen of beleggen

Het zou heel “Hollandsch” zijn om meteen te denken: “Dan maar sparen, want dan betaal ik minder belasting”. Toch is het tegendeel waar. Al vanaf 2020 verwachten wij dat de rente negatief wordt en u gaat betalen voor uw spaargeld. Daarbij opgeteld de ontwaarding van geld (inflatie) en uw zuur verdiende spaargeld wordt steeds minder waard. ”Een goede combinatie tussen sparen en beleggen is nog steeds het meest winstgevend” aldus Arnout J. Punt, financieel adviseur bi Pro Finance. “Jammer dat mensen zo huiverig zijn voor beleggen. Want ook in 2019 zien wij weer goede rendementen in defensieve portefeuilles“.

Delen wordt gewaardeerd......