Meteen naar de inhoud

Eigen bijdrage verpleegtehuis

Bij opname in een verpleegtehuis krijgt u te maken met een eigen bijdrage. Deze bijdrage is variabel en afhankelijk van uw inkomen en uw vermogen. Maar hoe kunt u u deze eigen bijdrage zo laag mogelijk houden en voorkomt u dat de gehele erfenis wordt opgegeten? Als onafhankelijk financieel adviseur in Amsterdam leggen we het u graag nauwkeurig uit.

Eigen bijdrage eerst laag dan hoog

Niemand hoopt het, maar stel dat u langdurig in een zorginstelling wordt opgenomen, dan dient u een eigen bijdrage te betalen voor het verblijf in deze instelling. De eerste vier maanden betaalt u een lage bijdrage en daarna de hoge bijdrage. De hoge bijdrage kan oplopen tot € 2.500 per maand.

Hoe wordt eigen bijdrage berekend?

Het CAK de instantie die de eigen bijdrage beoordeeld kijkt naar twee zaken:

  1. Hoeveel inkomen heeft u? Dit is vaak AOW en pensioen
  2. Hoeveel vermogen heeft u? Dit is vaak spaargeld en beleggingen, maar ook uw eigen huis.

Eigen bijdrage en eigen huis opeten

Zolang u in uw eigen woning woont, behoort de woning niet tot vermogen. Maar na opname in een verpleegtehuis wordt de woning na twee jaar tot het vermogen gerekend. Het is dus zaak dat tegen die tijd er een oplossing komt om uw vermogen op te eten.

Eigen bijdrage en schenken

U kunt bijvoorbeeld invloed uitoefenen op uw vermogen door de kinderen hun kindsdeel te laten opeisen als uw partner reeds is overleden. Dat doet u middels een testament. Een andere optie is geld schenken aan uw kinderen, goede doelen of andere dierbaren.

Eigen bijdrage en vermogen opeten

Echter als u niet meer in staat bent om dit te doen, bijvoorbeeld door de ziekte van Alzheimer, dan zit u met een probleem. Het kan zomaar voorkomen dat als u oud wordt, dat de gehele erfenis opgaat aan eigen bijdrage van de zorginstelling. Maar is dat wat de kinderen wenselijk vinden?

Eigen bijdrage en levenstestament

Door het opstellen van een levenstestament kunt u ervoor zorgen dat uw dierbaren, bijvoorbeeld de kinderen, namens u de woning kunnen verkopen en schenkingen aan henzelf doen. Dit noemen we schenking met de warme hand.

Eigen bijdrage en testament

In uw testament kunt u bijvoorbeeld de kinderen hun erfenis mogen opeisen zodra u in een zorginstelling komt.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een testament en levenstestament? Kom naar mijn lezing. Iedere maandag in Amsterdam. Gratis en geheel vrijblijvend, maar u moet zich wel inschrijven. PS: Nu ook online lezingen iedere dinsdag!

*Inspiratie:: Mr. E. Loendersloot DFT