Meteen naar de inhoud

Een hypotheek na je 57e – wat zijn de mogelijkheden?

Voorheen was het lastig om nog een hypotheek na je 57e te krijgen. Zelfs als u naar een goedkopere woning wilde verhuizen. Tegenwoordig zijn er volop mogelijkheden. Bijvoorbeeld door niet alleen naar het lagere pensioeninkomen te kijken, maar ook naar de werkelijke maandlasten. Hierdoor is een hogere, maar nog steeds verantwoorde hypotheek na je 57e mogelijk, ondanks een lager inkomen.

Zit u 10 jaar of minder voor uw AOW dan wordt u in hypotheekland als oudere of senior beoordeeld. Wilt u verhuizen of uw overwaarde benutten, dan , dan houdt een geldverstrekker rekening met uw pensioeninkomen en niet met uw huidige inkomen. Vaak is dit inkomen lager en dus kunt u minder lenen. Soms zelf minder dan u al geleend hebt.

Een hypotheek op latere leeftijd

Toch zijn er voldoende oplossingen voor senioren om een hypotheek af te sluiten. De eerste optie is om voor uw 57e nog een extra hypotheek op te nemen. Dit geld kunt u wellicht tijdelijk wegzetten op een spaarrekening en gebruiken op het moment dat u het nodig heeft. Ook zijn er zogeheten krediethypotheken, dan heeft u een limiet en deze is voor u beschikbaar wanneer u wilt.

  • Inkomen uit privé afgesloten pensioenvoorzieningen (bv. bankspaarrekening of lijfrenteverzekering). Dit telt wel mee voor uw nieuwe hypotheekaanvraag. Het kan wel verschil maken of dit inkomen al uitgekeerd wordt of dat het in de toekomst uitgekeerd wordt.
  • Inkomen uit beleggingen, spaargeld of ander vrij vermogen. Hier kunt u 3% van optellen bij het inkomen dat meetelt voor uw hypotheekaanvraag.

Rekenvoorbeeld
Een echtpaar (65 en 58 jaar) met gezamenlijk inkomen van €30.000 wil een deel van hun overwaarde opnemen om de woning aan te passen. Zij willen een aflossingsvrije lening en rentevastperiode van 20 jaar tegen 3%. Uitgaande van de oude regels en 3% rente, konden ze een hypotheek krijgen van €124.500. Bij de nieuwe regels en een rente van 3% kunnen ze nu een hypotheek van € 215.000 krijgen.

Regel een hypotheek na uw 57e

Speciaal voor senioren vanaf 60 jaar zijn er verschillende aanbieders. RABO, SNS ABN AMRO en FLORIUS bieden een optie om de overwaarde op uw huis op te nemen. De seniorenhypotheek is onder verschillende namen in de markt. U komt hem tegen als OpeethypotheekVerzilver hypotheekOverwaarde hypotheekExtra ruimte hypotheek en de  Keuze plus hypotheek. 

Wat kunt u met seniorenhypotheek?

Met een seniorenhypotheek kunt u een deel van uw overwaarde opnemen. Dat kan in één keer, of gedeeltelijk per maand. De rente die u moet betalen, wordt opgeteld bij uw hypotheekschuld. Zonder dat uw maandlasten omhoog gaan, en zonder dat u uw huis hoeft te verkopen. De Senior Hypotheek kunt u afsluiten naast uw (eventuele) bestaande hypotheek, waar die ook loopt.

Wat zijn de kosten van een hypotheek na je 57e?

Voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek dient u een nieuwe hypotheekakte te laten maken door de notaris. Soms wordt dit een tweede hypotheek en soms kan dit binnen een eerste hypothecaire inschrijving. Daarnaast dient de woning vaak te worden getaxeerd en maakt u kosten voor advies en bemiddeling. Wij kunnen u tijdens een vrijblijvende afspraak informeren over de mogelijkheden en kosten. Zo weet u snel wat de maximale hypotheek is en hoe snel u een aanvullende hypotheek krijgen kunt.