fbpx

Minder risico bij beleggen

Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om te beleggen zonder het risico te lopen dat uw geld minder waard wordt. Helaas is beleggen nooit helemaal zonder risico. Er zijn echter wel manieren om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Hieronder vindt u 6 tips om de risico’s van beleggen te minimaliseren.

Gedegen voorbereiding

Denk van tevoren na over de drie uitgangpunten met betrekking tot beleggen:

  • Het doel van het beleggen (uw pensioen, groei van uw vermogen of bijvoorbeeld geld om uw kinderen later van te laten studeren?);
  • Het tijdsbestek om dit doel te realiseren (denk over de lange termijn: 10, 20 of 30 jaar);
  • Het risico. Bent u bereid om veel of juist weinig risico te nemen? Dit is erg afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Deze antwoorden en uw eigen onderzoek naar beleggen in het algemeen leiden tot de vorm van beleggen die het best bij u past. Het is belangrijk dat u een goed gevoel heeft bij de vorm van beleggen die u kiest.

Beleg geld ‘dat over is’

Beleg altijd alleen maar met geld dat u een aantal jaar kunt missen! Wees altijd voorbereid op onverwachte uitgaven en zorg ervoor dat u een gezonde buffer heeft, zowel op uw spaar- als uw betaalrekening. Op de website van het Nibud vindt u een rekentool waarmee u kunt uitrekenen hoeveel geld u achter de hand moet houden om een goede financiële buffer te hebben. Als u meer geld heeft, dan zou u dit kunnen beleggen.

Beleg altijd verspreid

Verspreid beleggen zorgt voor een stabieler verloop. Hierdoor heeft u uiteindelijk waarschijnlijk minder grote uitschieters (omhoog én omlaag). Tips om te spreiden:

  • Koop beleggingen op verschillende momenten, investeer niet alles tegelijk;
  • Voorkom concentratierisico (1 of enkele beleggingen kopen). Verspreid over bijvoorbeeld fondsen, obligaties en aandelen;
  • In verschillende sectoren beleggen, niet bijvoorbeeld alleen maar in oliegerelateerde bedrijven. Die maakt u kwetsbaar als de oliebranche achteruit gaat;
  • Beleg niet alleen in Nederland. Zorg ervoor dat u niet maximaal geraakt wordt als het minder goed gaat met één land of werelddeel.

Periodiek beleggen

Hiermee belegt u elke maand een door uzelf gekozen bedrag in een beleggingsvorm die u ook zelf kiest. De ene maand koopt u de beleggingen voordeliger dan de andere maand. De prijs wordt hierdoor gemiddeld en op lange termijn maakt dit u minder gevoelig voor koersschommelingen.

Houd het zo simpel mogelijk

Er zijn veel complexe producten en ingewikkelde  termen in de wereld van het beleggen. Als u begrijpt waarin u belegt, dan loopt u minder risico.

Neem de tijd

Het is belangrijk om geduldig te zijn bij het beleggen. Dit is tegelijkertijd één van de grootste uitdagingen. Als de koers daalt bent u waarschijnlijk direct geneigd om uw beleggingen te verkopen. Geef het tijd, uit onderzoek blijkt dat beurskoersen over een langere periode stijgen in plaats van dalen. De kans om dalingen te compenseren met stijgingen van de koers wordt groter als u langer belegt.

Delen wordt gewaardeerd......