Meteen naar de inhoud

Beleggen voor beginners

Nu de spaarrentes nul of zelfs negatief zijn, zoeken particulieren steeds meer naar rendement op hun spaargeld. Een logische stap zou zijn, ga beleggen! Maar dat blijkt in de praktijk-op het eerste gezicht- nog best een hele grote stap te zijn. Beleggen voor beginners, start hier.

Beleggen voor beginners: risico & rendement

Er is veel geld te verdienen met beleggen. Iedereen gaat natuurlijk voor een zo hoog mogelijk rendement. Let hierbij wel op, dat een hoger rendement ook meer risico’s met zich meebrengt.

Beleggen voor beginners: Algemeen risico

Aan beleggen zit een ‘algemeen’ risico verbonden. Als het slechter gaat met de economie, dan dalen de koersen bijvoorbeeld ook (marktrisico). Beleggingen worden dan minder waard.

Daarnaast kan de marktrente stijgen. Als gevolg hiervan, dalen de koersen (renterisico). De koers daalt ook als het slecht gaat met het bedrijf waarin u belegd heeft (kredietrisico). Als u ervoor kiest om te beleggen in een andere valuta (bijvoorbeeld de Amerikaanse Dollar), dan daalt de waarde van het aandeel ook als de dollarkoers daalt. Tot slot is er een liquiditeitsrisico. Als er weinig handel in uw beleggingen is, dan daalt de koers op het moment dat u deze beleggingen wil verkopen.

Risico per soort belegging

Naast het algemene risico, zijn er ook risico’s per soort belegging. Per soort belegging is de kans op veel winst (of verlies) verschillend. Sparen levert iets minder rendement op dan een staatsobligatie. Het risico bij een staatsobligatie is beperkt. Een bedrijfsobligatie heeft nog een iets hoger rendement dan een staatsobligatie, maar daarmee ook een hoger risico. Het maximale verlies wat u kunt lijden hierbij, is de volledige inzet.

Dan kan er nog gekozen worden voor meer ingewikkelde beleggingsproducten (opties en turbo’s bijvoorbeeld). Deze brengen een hoog risico met zich mee, maar ook een hoge winst. Hiermee kunt u meer verliezen dan uw inzet.

Altijd een hoog risico?

U hoeft niet altijd een hoog risico te lopen als u een hoog rendement wil behalen. Op de financiële markten zijn er periodes geweest waarmee met spaardeposito’s of obligaties een hoger rendement behaald kon worden dan met aandelen. Kijk van tevoren altijd of het te nemen risico past bij uw beleggingsprofiel. Op lange termijn beleggen brengt vaak minder risico met zich mee. Beleg met geld dat u 3 tot 5 jaar kunt missen. Hoe langer u het geld niet nodig heeft, hoe groter de kans op een hoog rendement.

Meer weten: Ga eens een vrijblijvend gesprek aan met een adviseur. Wij adviseren particulieren en ondernemers vanaf een inleg van  €100.000,- in samenwerking met Comtessa Vermogensbeheer.

Let op! Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden.