Meteen naar de inhoud

Beleggen is niet gokken

AMSTERDAM – Hoewel spaargeld al enige tijd weinig tot niets meer opbrengt, is de beurs met zijn stuiterende koersen voor veel Nederlanders geen alternatief. Zes op de tien niet-beleggende Nederlanders vindt geld steken in aandelen ronduit gevaarlijk, voor de helft staat het gelijk aan gokken. Maar beleggen is niet gokken.

Dat blijkt uit onderzoek van ABN Amro MeesPierson onder ruim duizend Nederlanders.

Actieve beleggers zien die gevaren helemaal niet zo, zelfs niet in de coronacrisis. Maar liefst 60% van hen ziet de crisis als een kans in plaats van een bedreiging. Dat geldt slechts voor 17% van de niet-beleggers.

BEKIJK OOK: Vooral millennial waagt in crisis gokje op de beurs

Sparen veiliger

„Veel Nederlanders hebben van huis uit het idee dat sparen veiliger is dan beleggen, maar deze vergelijking gaat niet langer op”, zegt Mary Pieterse-Bloem, hoogleraar Financiële Markten aan de Erasmus Universiteit en lid van het beleggingscomité van ABN Amro.

BEKIJK OOK: Streep door slimme belastingtruc met spaargeld

„Zeker niet nu de rentevergoeding op spaartegoeden de inflatie niet langer compenseert en het er niet naar uitziet dat de spaarrente op korte termijn weer gaat stijgen. Beleggen is niet per definitie risicovol, maar kan juist ook verstandig kan zijn. Het levert op de lange termijn namelijk veel meer rendement op, zolang je maar weet wat je doet, het hoofd koel kan houden en het risico kan dragen.”

BEKIJK OOK: Record in spaarpot dankzij lockdown

Koersval

In maart gingen aandelenkoersen hard naar beneden door de coronacrisis. Daar moet je als belegger echter niet te veel van schrikken, zegt Pieterse-Bloem.

BEKIJK OOK: Column: uitverkoop op aandelenbeurzen biedt altijd kansen

„De geschiedenis leert dat beurzen zich na forse klappen gemiddeld binnen twee jaar weer herstellen. Als je wilt beleggen, moet je je niet blindstaren op de korte termijn, maar juist de lange termijn in het achterhoofd houden. Want hoe langer de beleggingshorizon, hoe hoger het rendement dat je uit beleggingen kunt halen.

Beleggen met beperkt risico

Risico en rendement gaan vaak hand in hand. De eventuele kans op hoge rendementen staat dan ook gelijk aan een hoog risico. Een bescheidener rendementsverwachting betekent minder risico.

Een voorbeeld hiervan is Senior Beleggen van Pro Finance. Hierbij wordt belegd in obligaties van gerenommeerde bedrijven.